Konferencija MAK 2023 od 3. do 5. februara

Pod sloganom „Evropa kao zadatak“ na Kopaoniku će se od 3. do 5. februara održati 10. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2023.

Nove dileme, nova naučna i praktična rešenja, holistički pristup i ideje kroz dijalog svih zainteresovanih, misija je ove konferencija koja se po 10. put organizuje sa ciljem da se na naučnoj osnovi analiziraju i prikažu sinergijski rezultati nauke i prakse, kao i mogućnosti realne podrške uključenju Srbije u EU u skladu sa pregovaračkim poglavljem 11 i 12 – poljoprivreda i ruralni razvoj i bezbednost hrane ali i takozvanog klastera četiri – u okviru kojeg će se glavna reč voditi oko životne sredine, energetike i povezanosti.

 

 

ČITAJTE I: Kako dalje unaprediti rad zadruga?

 

 

 

Ekonomske analize ukazuju da bi Srbija podizanjem prinosa na nivo proseka EU 28 mogla da utrostruči vrednost poljoprivredne proizvodnje, posebno kroz ulaganje u zelenu energiju i digitalnu tranziciju. Za to su neophodne značajne strukturne promene i razvoj različitih modela udruživanja u agroprivredi, investicije u tehnološki razvoj i infrastrukturu poljoprivrede, prehrambenu i druge grane prerađivačke industrije, zasnovane na marketing konceptu koji je preduslov za poboljšanje konkurentnosti srpske agroprivrede. Potrebno je i investiranje u naučna istaraživanja u ovoj oblasti.

Cilj konferencije je okupljanje akademske zajednice – eksperata, naučnika, inženjera, studenata i drugih i objavljivanje radova istraživača u svrhu razvoja nauke i diseminacije najnovijih istraživačkih rezultata.

Renomirani predavači izneće najnovija znanja u ovoj multidisciplinarnoj oblasti. Jedinstveni program kombinuje interaktivne prezentacije najsavremenijih naučnih dostignuća u navedenim oblastima, panel diskusije i druge vidove interpersonalne razmene iskustava.

Tematska područja konferencije su  razvoj poljoprivrede i njen uticaj na društveni proizvod, biomasa-potencijal rasta, položaj poljoprivrede Srbije u međunarodnim integracijama, privredni i ekonomski aspekti agrobiznisa Zapadnog Balkana, EU i novi trendovi u agrobiznisu, pristupni fondovi EU (IPA 2021-2027).

 

Slede startap ekosistem u Srbiji i regionu, javno-privatno partnerstvo i saradnja kroz programe društveno odgovornog poslovanja,  odrzivi ekonomski razvoj, green menadžment, ekonomski i društveni aspekti održivog razvoja,tehnološka unapređenja u funkciji agrobiznisa, navodnjavanje, odvodnjavanje i druge agrotehničke mere, oprema u savremenim projektima u oblasti poljoprivrede, poljoprivredne i urbane površine, permakultura, žene i mladi u agrobiznisu i turizam u funkciji poljoprivrednog razvoja.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Sem toga reči će biti i na teme Srbija i zemlje Zapadnog Balkana u agrobiznisu, putevi kulture i narativno brendiranje, problemi nezaposlenosti i način njihovog rešavanja, ekološki problemi i zaštitita okoline, preduzetništvo, inovacije i kreativnost, pravni i ekonomski aspekti razvoj preduzetništva, uloga medija u integracionim procesima, bezbednost i zdravlje na radu, liderstvo i menadžment-država, preduzeće, preduzetnik, inovativni menadžment kroz organizaciono učenje,  Savremeni menadžment i inovativnost, edukacija i sertifikacija, IT sektor u biznisu i poslovna etika.

Organizatori ovog eminentnog skupa su Grad Kraljevo, Naučno-poslovni centar „World“ iz Kraljeva i Centar za istražđivanje, nauku, edukaciju i posredovanje „Cinep“ iz Beograda.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: MAK 2023