MACFRUT 2025: „Poljoprivrednici nove generacije „ i ovog puta ponos su nacije

U Expo Centru italijanskog grada Rimini u toku je 42. „Macfrut“, sajamska manifestacija koja je svojevrsno putovanje kroz globalni lanac snabdevanja voćem i povrćem.

Zahvaljujući Italijanskoj agenciji za spoljnu trgovinu ICE ITA u Beogradu članovi udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“, njih trideset, imaju priliku da steknu uvid u najnovije tehnologije, trendove i prakse u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu 21. veka.

 

ČITAJTE I: Cene ulaznica za 92. međunarodni poljoprivredni sajam

 

 

Ovo je treća godina zaredom kako udruženje organizuje ovakvo studijsko putovanje i zvanična su delegacija naših poljoprivredika te se na jarbolima ispred Expo Centra viori i srpska zastava.

Foto: Agroportal.rs/Goran Eror, predsednik Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“

-Na sajmu smo videli koliko se u Evropi ulaže u inovacije i modernu proizvodnju. Informacione tehnologije, pametna rešenja i marketing ovde nisu dodatak – već standard. Neki članovi su već dogovorili saradnju – od nabavke novih sorti lubenice, do planova za zajedničku proizvodnju. Sajam je više od izložbe – on je platforma za umrežavanje,  kaže Goran Eror, predsednik ovog udruženja.

Mala gazdinstva – veliki potencijal

Jedna od ključnih poruka sa sajma je važnost udruživanja poljoprivrednika koji imaju male posede.

Foto: Agroportal.rs

-Ako imate 2 hektara – teško ćete opstati sami. Ali ako se nas deset udruži, to je 20 hektara, ozbiljna snaga za tržište. Moramo menjati mentalitet i graditi zajedničke nastupe, poručuje Eror.

Pored tehnologije, veliku pažnju srpskim poljoprivrednicima privukli su dizajn pakovanja proizvoda.

Foto: Agroportal.rs

Eror dodaje da ovakvi detalji mogu napraviti razliku na tržištu – posebno u izvozu. Zato se ovi mladi ljudi i slažu da bez dobrog marketinga, nema ni dobrog plasmana.

Budućnost je u obrazovanju i saradnji

Članovi udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“ veruju da su obrazovanje, praćenje trendova i međunarodna saradnja jedini put ka održivoj i profitabilnoj poljoprivredi u Srbiji i da ovakvi sajmovi ne samo da šire vidike, već motivišu mlade da ostanu u selu, da se povezuju, unapređuju proizvodnju i grade brend od svog rada.

Foto: Agroportal.rs/Sava Kompalić iz Deronja

Sava Kompalić iz Deronja je mlad i fakultetski obrazovan čovek, agronom koji poštuje i nauku i struku, a nova znanja stiče i kroz aktivnostu udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“. I ove godine u Rimini je došao da vidi kako da unapredi proizvodnju bostana po kojoj je njegova porodica poznata.

Foto: Agroportal.rs

-Ovde smo videli ceo sistem u kojem je sve zaokruženo, od proizvodnje semena, proizvođača, načina proizvodnje, primene tehnologije i ono najbitnije, logistike i plasmana proizvoda. Ove godine akcenat je na proizvodnji krompira. MACFRUT je jedan od većih sajmova ovog tipa u Evropi i od drugih se razlikuje po tome što je njegov koncept „od njive do trpeze“. Upravo to je nama potrebno. Dakle, ne prodavati sirovine već plasirati prerađene proizvode, poručuje Kompalić.

Foto: Agroportal.rs

Po njegovim rečima u Srbiji se prodaje sirov proizvod i tu poljoprivrednici i najviše gube. Zbog toga u budućem periodu akcenat upravo i treba staviti na preradu jer se samo tako može ostvariti dobit.

Šampion kvaliteta u sektoru povrtarstva

Savi će na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu biti uručeno veliko priznanje – Šampion kvaliteta u sektoru povrtarstva za proizvodnju lubenice.

Foto: Agroportal.rs

Na pitanje kako se dolazi do tog nivoa kvaliteta on odgovara da svaki ozbiljan proizvođač ovog povrća mora biti maksimalno posvećen poslu. To podrazumeva uključenost u svaki segment proizvodnje, počevši od setve za rasad do berbe i plasmana.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

-To je čitav niz koraka koje je potrebno ispratiti u proizvodnji, primeni tehnologije o kojoj učimo svake godine tokom života i tako dobijamo maksimalne rezultate. Da bi imali siguran plasman morate imati vrhunski proizvod koji će se dalje prerađivati, poručuje Kompalić.

Piše: Jasna Bajšanski