Ministarka Begović posetila Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka: Treba da koristimo našu pamet, tradiciju i iskustvo

 

Kao deo šireg plana za obilazak svih instituta koji rade u Srbiji i detaljnog upoznavanja sa njihovim radom i problemima, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović posetila je sa delegacijom ministarstva Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka.

 

Planovi i strategija Instituta za sadašnji i budući period, projekti, saradnja sa privredom, saradnja sa Univerzitetom, publikacije – o ovim temema Begovićeva je razgovarala sa direktorom prof. dr Nenad Đurićem i rukovodiocima organizacionih jedinica, članovima Upravnog odbora, Naučnog veća i svim istraživačima ovog instituta.

 

 

ČITAJTE I: Semena Instituta za povrtarstvo osvajaju svet

 

 

Tokom posete, delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija obišla je laboratoriju za ispitivanje kvaliteta semena, hemijsku laboratoriju, laboratoriju za kulturu tkiva, zaštićeni prostor i magacinsko doradni centar Instituta.

Foto: Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka

-Mislim da je Srbija srećna zemlja što ima kvaliteтno zemljište, vodu i klimu koja omogućava da još uvek možemo da gajimo, u većoj ili manjoj meri, ono smo gajili do sada. To je veliki globalni izazov jer mnoge zemlje više nemaju taj luksuz, a Srbija ga ima, rekla je ministarka Begović.

Ona je naglasila da se podrazumeva da treba da koristimo našu pamet, tradiciju i iskustvo. Cilj ove posete je sagledavanje potencijala – razvojnih, prodajnih i pre svega naučnoistraživačkih.

– Nije lako razvijati nove tehnologije, tržište je surovo. Sa kojim izazovima se ovakav institut suočava je ono što naše ministarstvo zaista interesuje  Trebate da ostanete konkurentni, a s druge strane trebate da zadržite one stare ukuse na koje smo navikli i koji se nažalost, zbog nekih novih tehnologija i zbog profita gube, rekla je Begovićeva.

Na ovom Institutu stručnjaci se trude da između prinosa i ukusa koje pamtimo, prema njenim rečima,  omoguće da to i naša deca u budućnosti imaju.

Foto: Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka

-Smatram da ovakvi instituti, a ovaj je jedinstven, predstavljaju vrlo značajne resurse zemlje. Razvoj inovacija i naučnoistraživačkog kadra, naše ministarstvo će i dalje da pomaže. Želja nam je da tačno i ciljano utvrdimo šta treba ovakvim institutima kako bi sa jedne strane razvijali nauku, a s’ druge strane jačali ekonomiju i hranili ne samo Srbiju nego i čitavu planetu,  rekla je obraćajući se novinarima ministarka dr Jelena Begović.

Foto: Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka/Direktor Instituta za povrtarstvo prof.dr Nenad Đurić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović

Direktor Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka prof. dr Nenad Đurić naglasio je da je interesovanje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za rad ovog instituta izuzetno značajno.

-Ovo je istorijska poseta, prva poseta jednog ministra našem institutu i za nas je vetar u leđa. Verujemo i da je to pokazatelj da smo na dobrom putu. Nažalost situacija nije bila najsjajnija ali, uspeli smo da se pokrenemo. Ukoliko nastavimo u ovom pravcu, a uz pomoć i podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija neće biti nikakvih problema, naglasio je Đurić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

 

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen mišjenja je da je ova poseta pokazatelj brige Vlade Srbije i resornog ministarstva za sve lokalne samouprave.

-Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima uspeti da pomognemo Institutu za povrtarstvo i da ga vratimo na onu poziciju koji je nekada imao, rekao je Vučen.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Institut za povrtarstvp Smederevska