Mladi poljoprivrednici iz Srbije, Slovenije, Češke i Slovačke na Poljoprivrednom sajmu

 

Mladim poljoprivrednicima okupljenim u Srskom udruženju mladih poljoprivrednika kao i njihovim kolegama iz Slovenije, Češke i Slovačke domaćin na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu bio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

 

 

ČITAJTE I: Zadruge regiona muče isti problemi – žele međusobnu tržišnu razmenu poljoprivrednih proizvoda

 

 

 

Svi oni, okupljeni u svojim udruženjima,  imaju zajedničke izazove sa kojima se suočavaju kao početnici u ovom poslu.  Kako se čulo na konferenciji, delom je njihov rad upravo usmeren na saradnju sa državnim institucijama u cilju obezbeđenja većih podsticaja namenjenih mladim ljudima čije opredeljenje je da ostanu na selu i svoju egzistenciju obezbede radeći na svojim imanjima.

Udruženja mladih poljoprivrednika takođe imaju u  animiranju što više mladih da se bave poljoprivredom, granom koju većina njih ne vidi kao atraktivnu. Njihove  aktivnosti usmerene su i na poboljšanje uslova na tržištu. Čulo se i da se sve više se suočavaju s’ problemom restriktivnog korišćenja pesticida u poljoprivredi.

Skup je na početku u ime Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika pozdravio Aleksandar Milovinović.  Potom se u ime domaćina obratio podsekretar Pokrajinskiog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski koji je ovom prilikom podsetio na aktivnosti koje Sekretarijat kroz svoje delovanje sprovodi kako bi popravio demografsku sliku mladih poljoprivednika, i dao im vetar u leđa u njihovim počecima u poljoprivredi.

– Pokrajinski sekretarijat ima posebnu liniju finansijske podrške mladim poljoprivrednicima starosti od 18 do 40 godina koji su u godini kada je Konkurs otvoren registrovali poljoprivredno gazdinstvo.  Ova mera podrške postoji od 2017, godine, a od tada do kraja 2022. ukupno 785 individualnih mladih poljoprivrednih proizvođača je dobilo „start ap“ podršku, rekao je Panovski.

On je podestio da je ovaj konkurs za 2023. godinu u toku, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 200 miliona dinara. Naglasio je da mladi poljopirvednici preko ove konkursne linije mogu dobiti povrat od 90 odsto vrednosti investicije. Treba istaći da mladi poljoprivrednici, kao individualni poljoprviedni proizvođači mogu da koriste i druge mere podrške Pokrajinskog sekretarijata. Do sada je mladim poljoprvednicima preko linije podrške mladima dodeljeno, u petogodišnjem peridu 2,1 milijarda dinara.

Svestranu podršku Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika ima i od Privredne komore Vojvodine.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Ova institucija se trudi da mladim poljoprvednicima prenese znanja kolega iz Evoropske unije koja je i naš strateški partner. To potvrđuju i podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni koji upućuju na to da je u prošloj godini izvoz u EU bio na nivou 4,8 milijardi, a uvoz 3,2 milijardi dinara. U narednom periodu cilj nam je, s obrzirom da su najsavremniji voćnjaci u zemlji  u Vojvodini, našu pokrajnu upravo promovišemo kao značajan voćarski region, poručio je Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs