Na berzi se više trgovalo ali, po nižim cenama

 

Na robno-berzanskom tržištu, u odnosu na prethodnu nedelju, beleži se veći obim trgovanja, ali se negativni cenovni trend nastavio kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupno je trgovano 3.800 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 114.565.000,00 dinara, što je rast od 31,42%.

 

 

ČITAJTE I: U Srbiji je godišnji pad stočarske proizvodnje dva do tri odsto

 

 

Na tržištu kukuruza prvi radni dan protekle nedelje obeležila je aktivnost učesnika samo na strani tražnje, dok je ponuda ove žitarice izostala. Već od narednog dana, dinamika se promenila.

 Primetna je bila ponuda kukuruza u širokom cenovnom rasponu od 26,50 do 28,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od procenta vlage i da li je ponuđena roba sa analizom na aflatoksin. Strukturu kupaca činili su  domaći prerađivači, trgovci i regionalni izvoznici, a ugovori su zaključeni  u rasponu od 27,00 do 28,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 27,41 din/kg bez PDV-a (30,15 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije pad od 1,76%. Zabeležen je i promet kukuruzom sa vlagom do 16% po 26,00 din/kg bez PDV-a.

Iako najveći udeo u trgovanju na Produktnoj berzi ove nedelje beleži pšenica, povećana aktivnost učesnika nije uspela da pomeri cenu u pozitivnom smeru. Interesovanje kupaca i dalje je usmereno na pšenicu sa 11-12% proteina. Tokom nedelje se, pored pšenice sa slabijim parametrima, u ponudi  našla i kvalitetnija roba sa proteinom minimum 13%, ali zbog slabog interesovanja kupaca ponude ove robe nisu nailazile na adekvatan odgovor.

Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 27,00 do 28,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 27,49 din/kg bez PDV-a (30,23 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad  od 5,62%.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Na tržištu soje bilo je veoma mirno tokom cele nedelje. Odsustvo većeg interesovanja kupaca i slaba ponuda doveli su do izostanka ove uljarice iz trgovanja.

Ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 64,00 do 64,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Tražnja je početkom nedelje u potpunosti izostajala, dok od sredine nedelje beležimo slabo interesovanje kupaca i na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu.

Stočni ječam nuđen je po jedinstvenoj ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a, dok kupci nisu bili prisutni na ovom tržištu.