Najbolja srpska šljivovica na aukciji dostigla cenu višu od 5.000 evra

 

Najbolja i najskuplja srpska rakija EMPERUS Reserva Antica je nedavno stavljena na aukciju po početnoj ceni od 250.000 dinara, a sada je dostigla vrtoglavu cenu od 600.000 dinara što je čini najskupljom rakijok ikad prodatom na svetu.

 

 

ČITAJTE I: Kako razvijati domaće šljivarstvo?

 

 

Postoji ograničen broj ovih rakija, ukupno 954 boce na celom svetu i svaka od njih je numerisana. Flaša EMPERUS Reserva Antica šljivovice, koja se nalazi na aukciji je prva iz ove serije, a dolazi u posebnom pakovanju, u kutiji sa jedinstvenom oznakom 1/954.

-EMPERUS Reserva Antica je osvojila mnoge šampionske titule za kvalitet na raznim prestižnim manifestacijama poput Smotre najboljih srpskih šljivovica 2023. godine, gde je u konkurenciji 99 različitih šljivovica proglašena za najbolju srpsku šljivovicu – ističe Marko Stanković, direktor destilerije Emperus.

On dodaje da EMPERUS Reserva Antica poseduje jedinstveni Sertifikat o radiokarbonskom datiranju izdat od strane SUERC-a (Scottish Universities Environmental Research Centre) u Glazgovu.

– Analize su potvrdile da je ova rakija proizvedena pre 30 godina s visokom verovatnoćom od 99,7%, potvrđujući autentičnost njenog porekla – ističe Stanković.

Profesor dr Ninoslav Nikićević, autoritet u svetu jakih alkoholnih pića, dao je ovoj rakiji najviše ocene u svojoj dosadašnjoj karijeri – 19,90, dok je međunarodna komisija ocenjivača na Voždovim danima rakije 2023. godine dao prosečnu ocenu od 19,66. EMPERUS Reserva Antica je, prema njegovim rečima, najbolje ocenjeni destilat srpske šljivovice u poslednjih 40 godina.

Direktor destilerije objašnjava da je EMPERUS Reserva Antica zeleno-maslinasta kupaža četiri destilata, proizvedenih 1992. i 1993. godine, isključivo od starih autohtonih rakijskih sorti šljiva, koje joj daju i njen tipičan miris. Ova rakija je rezultat pažljivo odabranih sorti, stručne destilacije i dugogodišnjeg odležavanja u hrastovim buradima. Njena bogata i kompleksna aroma nosi pečat starih autohtonih sorti šljiva – požegače i rankovače.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Prema njegovim rečima, EMPERUS Reserva Antica je na ukusu puna, mirna i harmonična, sa izraženim notama vanilina i suvog voća. Završnica je duga, topla i meka, višeslojna i izvanredno uravnotežena.

Porodična destilerija Emperus je proizvođač zvanično najbolje srpske šljivovice i najbolje srpske dunjevače! Njihova misija je predstaviti srpsku rakiju širom sveta i postaviti je na mesto koje ona zaslužuje – uz rame najpoznatijim svetskim jakim alkoholnim pićima.

Pored EMPERUS Reserva Antica, destilerija Emperus proizvodi i prvu i za sada jedinu srpsku rakiju sa sertifikovanom geografskom oznakom po direktivama EU – EMPERUS Šumadijska šljivovica.

Izvor: Alo