Nemačka: Proizvodnja mesa uništava energiju

 

Najveći nemački proizvođač biogoriva tvrdi da bi smanjenje potrošnje mesa bilo mnogo bolji način da se oslobodi poljoprivredni prostor za proizvodnju hrane, umesto da se ukidaju biogoriva na bazi useva.

 

-Moramo da jedemo manje mesa.Onda bismo, čak i u kriznim situacijama, imali dovoljno žita i dovoljno oranica za ishranu i za proizvodnju bioenergije. Za proizvodnju jednog kilograma goveđeg mesa potrebno je do deset kilograma žitarica kao hrana. Proizvodnja mesa je uništavanje energije, rekao je za Taz Klaus Sauter, izvršni direktor Verbio, najvećeg nemačkog proizvođača biogoriva.

Od više od 50% žitarica koje se koriste za stočnu hranu, samo 10% se koristi za energiju kao što su biogoriva, pojasnio je Sauter.

 

 

ČITAJTE I: NEZAMENLjIVA NAMIRNICA ZA SVAKO ŽIVOTNO DOBA

 

 

Biogoriva na bazi useva, kao što su bioetanol i biodizel, trebalo bi da budu ukinuta u Nemačkoj do 2030. godine, prema planu koji su izradili ministri zelenih, ministarka životne sredine, Štefi Lemke i ministar poljoprivrede, Džem Ozdemir.

Umesto toga, poljoprivredna proizvodnja bi trebalo da se „koncentriše na hranu“, rekao je Lemke u januaru.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Dok se ekolozi slažu da se potrošnja mesa mora smanjiti, oni veruju da je potreban dodatni prostor za renaturaciju šuma i tresetišta kako bi se povećala količina prirodno uskladištenog ugljenika i pomoglo u ublažavanju klimatskih promena.

-Ako moramo da uzgajamo manje žitarica za proizvodnju mesa, pustićemo šume da ponovo rastu na praznom zemljištu umesto da tamo sadimo useve za agrogorivo, rekao je za Taz Martin Hofšteter, poljoprivredni inženjer u Greenpeace-u.

Nemački potrošači su u 2022. kupovali manje mesa. Jeli su četiri kilograma manje mesa po osobi nego 2021.godine i osam kilograma manje nego 2017, navodi Federalni informacioni centar za poljoprivredu (BZL).

Izvor: Euroaktiv.rs

Foto: Pixabay