Niš: U Degustaciono-edukativnom centaru čuvaju se jela sa juga Srbije

 

Ajvar, roštilj, domaći džemovi, peglana kobasica i ostala tradicionalna jela sa juga Srbije, od sada će, svi koji dođu u Niš, moći da se probaju na jednom mestu – u Degustaciono-edukativnom centru, koji je otvoren u Ulici Kosovke devojke.

 

 

ČITAJTE I: Kada se zaljute slatki džemovi dobije se “Ljuta Sremica”

 

 

 

Osim da sačuva od zaborava domaću kuhinju, cilj Centra je i promocija finalnih proizvoda s juga, a na čijim će ambalažama stajati žig „Zalogaj juga“, koji će ukazivati da je to brend na jugu Srbije, u Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

– Ovde mogu da se probaju tradicionalna jela kojima se ponosimo i koja treba da budu prisutna u našim hotelima i restoranima. Ovo je jedinstveni objekat u Srbiji, a namena mu je pre svega degustacija proizvoda sa juga Srbije. Mi na ovaj način želimo da umrežimo poljoprivredne proizvođače koji su iz naših krajeva i ugostiteljske objekte i turiste. Na neki način želimo da pojačamo vidljivost naših proizvoda i kvaliteta koje ovo područje pruža u svojim namirnicama – kaže predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra Ančica Dimitrijević.

Osim degustacije proizvoda, Centar će biće otvoren za mlade ljude koji žele da steknu ili usavrše kulinarsko umeće.

– Mi već godinama uspešno radimo edukacije u sferi ugostiteljstva i turizma. Sada je ovo prilika da imamo svoj objekat gde ćemo na mnogo višem nivou raditi edukaciju naših članova, već školovanih ugostitelja i onih koji to nisu, a žele da budu. Ovo je jedna nova prilika za sve one koji vole ugostiteljstvo – rekla je Ančica.

Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić među prvima je postala član Degustaciono-edukativnog centra.

– Ovo je prilika da naučim sve ono što možda nisam u školi, da oplemenim svoje znanje, da učestvujemo u različitim takmičenjima kojima predstavljamo kako Udruženje, tako i sebe i našu školu i da usavršimo sebe i predstavimo se široj publici. Kada završimo školu, moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar, da ostanem u Udruženju i da osvajam nove medalje – rekla je ona.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

 

Degustacioni centar je deo projekta „Zalogaj juga“ koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš. Projekat je finansirala Evropska unija, u partnerstvu sa Vladom Srbije, preko programa „EU Pro plus“. Vrednost je 55.000 USD.

Izvor: Novosti