Novi Sad: Savetovanje voćara u subotu, 10. decembra na Poljoprivrednom fakultetu

 

Poljoprivredni fakultet Novi Sad u 9 časova –  prilika da saznate koje su nove tehnike uzgoja, dobijete najnovije vesti sa tržišta voća i čujete kako se prilagoditi promenama.

Tržište jabuka u Evropi “zatrpano” je ponudom i trebaće puno napora i vremena da se naša jabuka plasira, uzvoćara vojvvoćara voj ostvarenje zarade.Zato i treba da posetite predavanje prof.dr Zorana Keserovića.

Radni deo Savetovanja počinje predavanjem profesora Keserovića o novim izazovima u proizvodnji jabuke, trešnje i kajsije, sa posebnim osvrtom na tehnologije, sorte i podloge.

 

 

ČITAJTE I: Rakijski putevi za domaće i strane turiste

 

 

Sledeće predavanje je veoma interesantno za uzgajivače jabuka, drži ga Jovan Knjeginjić iz DELTA AGRARA o iskustvima u proizvodnji klupskih sorti jabuke jer su one sve traženije i obezbeđuju više cene na tržištu, samim time i zaradu.

Sledi predavanje prof. dr Nenad Magazina o suzbijanju skalda kod jabuke, česte pojave kod čuvanja jabuka u hladnjači.

Interesantan će biti panel na temu „Novi izazovi u plasmanu i potrošnji jabuke – kako dalje“ na kojem učestvuju prof. dr Zoran Keserović, Kolinda Krehorović iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Julka Toskić iz kompanije AgroBrand – Srbija, Mitar Deurić, vlasnik COPA – cooperative of Pannonian apples doo, Dušan Milivojević iz APPLE WORLD DOO iz Riđice, Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Složni voćari“ iz Novog Slankamena i Zoran Đukanović, iz firme DOBRO VOĆE iz Slankamena. Čujte iskustva velikih proizvođača, šta ih muči i kao rešiti probleme. To primenite na svojem gazdinstvu.

Savetovanje se nastavlja predavanjima na još tri aktuelne teme našeg voćarstva:

-Iskustva Srbije u suzbijanju bolesti i štetočina kod oraha, leske i trešnje, dr Marko Injac, Jovanka Petrović i dipl. ing. master Petar Jeličić,

-Iskustva u proizvodnji sorti oraha sa lateralnom rodnošću: Dragan Madžovski iz kompanije Cendler Orah,

-Iskustva u proizvodnji stonih sorti maline – nova šansa malinarstva: Božo Joković, direktor Zemljoradničke zadruge „Agro eko voće“ iz Arilja.

Pitajte i tražite odgovore od proverenih savetodavaca, razmenite iskustva i poboljšajte svoju proizvodnju i ekonomsku dobit.

Izvor: Agi Info Net