Odbor za poljoprivredu usvojio predlog Zakona o podsticajima u načelu

 

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije, usvojio je juče u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivedi i ruralnom razvoju. Zbog velikog broja primedbi na predložena zakonska rešenja, konstatovano je da bi ona trebalo da se poprave amandmanima

 

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević je predložio da se pre izjašnjavanja Vlade Srbije o amandmanima, održi sednica celog odbora ili samo podnosilaca amandmana, na kojoj bi se postojeći amandmani popravili ispravkama, kako bi se, kako je rekao, izbeglo preglasavanje na sednici Skupštine.

 

 

ČITAJTE I: IPARD podršku do sada dobilo 645 korisnika

 

 

 

Učestvujući u radu Odbora državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Veljko Odalović je rekao da je izvesno da će biti amandmana na predloženi zakon i da se može očekivati da će usvajanjem nekih od njih zakon postati kvalitetniji.

-Očekujem da će eAgrar biti tema i amandmana, ali i da će se o njemu raspravljati i na plenarnoj sednici. Dosta je izazova kod njegovog uvođenja, ali uvek je tako kada se uvode radikalne novine, rekao je Odalović.

Dodao je će uvođenje eAgrara vremenom sigurno doneti kvalitet i da bi na tom putu koji je započet valjalo istrajati.

Više poslanika se u raspravi dotaklo upravo eAgrara pa je Milija Miletić iz Poslaničke grupe SPP-UŠ-DSHV istakao da je ovaj sistem u suštini dobar, ali je neophodno da se ljudi na njega priviknu, što kako je istakao nije lako, jer mnogi poljoprivrednici ne umeju da rade sa pametnim mobilnim telefonima.

To bi, kako je naveo, moglo da dovede do toga da zbog tehnoloških problema neki od njih ne konkurišu za sredstva na koja imaju pravo.

-Podržaću predlog zakona, ali on mora da se popravi putem amandmana, istakao je Miletić.

 

I Zoran Sandić iz Poslaničke grupe NADA-Novi DSS-POKS je izneo stav da je predložene zakonske izmene neophodno popraviti kroz amandmane.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Više poslanika je pohvalilo javno slušanje o ovom zakonskom predlogu koje je održano u utorak, a predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević je rekao da nije tačno da je bilo ko sprečen da dođe na javno slušanje.

Najvažnije novine koje predložene zakonske izmene predviđaju su uvođenje eAgrara kao i određivanje novih iznosa subvencija za poljoprivredne proizvođače.

Izvor: Tanjug