Organizacija zimskog jagnjenja

 

Ovce su skromne životinje, lako prilagodljive, ali osetljive na loše smeštajne uslove, a naročito na povećanu vlažnost u objektu.

Jagnjenje ovaca je najvažniji deo ovčarske proizvodnje. I ako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju su i do 20%. Od same organizacije i pripreme značajno zavisi uspeh zimskog jagnjenja.

Organizacija za zimsko jagnjenje ogleda se u pripremi hrane i pripremi ovaca za jagnjenja, kao i pripremu ovčarnika i opreme.

 

ČITAJTE I: Proizvodnja hrane u svetu ugrožena zbog uništavanja pašnjaka

 

 

Priprema objekta ogleda se u čišćenju, dezinfekciji kao i formiranju porodilišta. Najkasnije  dve nedelje pre početka jagnjenja izvršiti čišćenje i dezinfekciju objekta. Mehaničko čišćenje započeti  izđubrivanjem objekta i iznošenjem opreme iz ovčarnika koje detaljno čistimo. Poželjno je pri izđubrivanju odstraniti i sloj zemle (oko 10cm) i ubaciti čistu nezaraženu zemlju , zatim metlama i oštrim četkama detaljno očistiti objekat i oprati.

Foto: Pixabay

Nakon sušenja objekta pristupiti hladnoj ili toploj preventivnoj dezinfekciji (najmanje jednom godišnje). Za dezinfekciju možemo koristiti razne dezinficijense (negašeni kreč, kaustična soda, formalin, izosan…) u koncentraciji prema preporuci proizvođača.Preventivno objekat i opremu treba istretirati i nekim akaricidnim preparatom.  Prilikom upotrebe dezinficijensa, pridržavati se merama zaštite pri radu sa hemikalijama.

Foto: Pixabay

Pre jagnjenja treba obezbediti optimalnu mikroklimu u objektu, obezbediti normalni protok vazduha  (0.15-0.3m/sek u porodilištu do 0,2m/sek) bez promaje, jer nepovoljno deluje na jagnjad i ovce. Minimalna temteratura vazduha u porodilištu je 10C. Objekti za gajenje ovaca sa jagnjadima su uglavno grupni, moraju biti prostrani (površine poda za ovce sa jednim jagnjetom je minimum 1,5m2  i 1,75m2  za ovce sa 2 jagnjeta) svetli, suvi, čisti sa dosta svežeg vazduha i da imaju duboku prostirku (5kg/m2.) Deo ovčarnika gde se jagnje ovce ne sme da bude tesan kako bi se ovcama omogučilo slobodno kretanje za vreme jagnjenja, porodilišta su uglavnom  grupna za 2-3 ovce. Ukoliko postoji mogućnost poželjna su pojedinačna porodilišta dimenzije 1,5×1,5m ( najčešće za ovce koje ne prihvataju svoju jagnjad).

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Neposredno pre jagnjenja čistimo i dezinfikujemo opremu koju koristimo u porodilištu i odgajivalištu. Na ulazu i izlazu iz farme – objekta treba postaviti dezinfekcione barijere betonska udubljenja ili razne posude) preko kojih mora proći sve ono što ulazi i izlazi iz farme, da bi se sprečilo unošenje mikroorganizma u farmi. Dubina dez.barijere treba biti najmanje 6-8cm.

Piše: Srđan Zafirović, PSSS Srbije