Pančevo: Opljačkana laboratorija za ispitivanje autentičnosti vina, jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, meda i mleka

 

U Pančevu je opljačkana laboratorija za ispitivanje autentičnosti vina, jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, meda i mleka. ANA LAB jedina je u Evropi akreditovana po EIM-IRMS metodi koja može otkriti sve vrste stranih dodatih šećera medu tokom procesa falsifikovanja. Iz nje je izneta ključna oprema visoke vrednosti.

 

 

ČITAJTE I: Masovni gubici pčela i u svetu i kod nas

 

 

Ovom krađom, kako je objavio Savez pčelarskih organizacija Srbije, ugrožena je nacionalna bezbednost Srbije, ali i cele Evrope, jer je EIM-IRMS jedina akreditovana metoda danas u celoj Evropi koja može otkriti sve vrste stranih dodatih šećera medu tokom procesa falsifikovanja.

Foto: FB ANA LAB

SPOS ne raspolaže podacima o stvarnom počiniocu ni razlozima, ali navodi da je to neko ko želi da uništi srpsko pčelarstvo zarad svojih separatnih interesa.

EIM tehnologija je jedinstvena u svetu i nema cenu, te je nemoguće ni reći stvarnu vrednost učinjene štete jer je nemerljiva. Prava šteta tek ne može da se izmeri, jer će ova krađa usporiti započetu, pa nedavno već i zaustavljenu borbu protiv falsifikata.

Foto: FB ANA LAB

EIM-IRMS® metoda dodeljuje jedinstveni molekularni otisak prsta svakom proizvodu koji se ne može reprodukovati ili falsifikovati. Može se koristiti za diferencijaciju proizvoda i autentifikaciju.

Sada se postavlja pitanje da li će pčelarstvo Srbije, uz sve ovo suočeno i sa velikim gubicima pčela tokom zimovanja, moći da stavi katanac na sve pčelinjake Srbije, jer više ne postoji alat za borbu protiv sada već ogoljene pčelarske mafije, kažu u SPOS-u.

Ova laboratorija razvila je, sertifikovala i patentirala novu izotopsku metodu za analizu vina, mošta od grožđa, meda, voćnih sokova i alkoholnih pića.

Foto: FB ANA LAB

Izotopske analize postaju sve više odlučujući faktor koji se odnosi na osetljivost i praćenje proizvoda ne samo u prometu na nacionalnim tržištima, već i na globalnom nivou.

Jedna od veoma važnih stavki je mogućnost provere autentičnosti proizvoda bez obzira na prateću dokumentaciju.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Izotopske metode, koje su pokazale da mogu da daju rešenja u analitičkom smislu provere porekla proizvoda, na taj način mogu veoma efikasno i brzo rešavati sporove u vezi sa nedostacima u kvalitetu proizvoda, kao i rešavati sporove u vezi sa falsifikovanjem originalnih brendova.

Kreiranjem izotopskih baza podataka referentnih uzoraka proizvedenih serija (šarži) moguće je kasnije uporediti jedinice proizvoda kako bi se dobile pouzdane informacije o autentičnosti.

Izvor: SPOS I ANA LAB

Foto: ANA LAB/Facebook