Pčelari na pragu rešavanja problema registracije pčelarskih vozila

 

Treći sastanak na temu rešavanja pitanja registracije pčelarskih vozila održan je u Ministarstvu unutrašnjih poslova u utorak, 13. februara.

Sastanak je organizovao Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i njegovim bliskim saradnicima. Ispred SPOS-a sastanku je prisustvovao predsednik SPOS-a. Naredni sastanak zakazan je za 19. februar 2024. godine.

 

 

ČITAJTE I: Na etiketi će morati da se navedu sve države iz kojih potiče med

 

 

 

Još jednom su detaljno razmotrene sve opcije mogućih prevarnih radnji ako bi se dozvolila registracija običnih teretnih vozila u pčelarske svrhe.

Foto: Pixabay

Ideja je da se po hitnom postupku donese Pravilnik, a da se u nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja unesu pčelarska vozila sa neugrađenim košnicama direktno kao deo zakona, odnosno da dobiju svoju kategoriju, te da se problem na taj način sistemski i kvalitetnije reši.

Foto: Pixabay

Zahtev SPOS-a je da se kao pčelarska vozila, pod povoljnijim uslovima, mogu registrovati najobičnija teretna vozila (kamioni, kamioni sa prikolicom, kombiji, poluprikolice), a da se ona smeju koristiti isključivo za prevoz košnica, delova košnica, pčelarske opreme, hrane za pčele, i pčelinjih proizvoda i ambalaže za pčelinje proizvode.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Zaključak je da se što kvalitetnije mora definisati termin pčelarskog vozila sa neugrađenim košnicama.

Na sastnku je  zaključeno da se precizno mora navesti šta se sve može voziti takvim vozilima, kako se nešto bitno ne bi zaboravilo.

Pčelari trebaju svoje predloge po ovom pitanju da pošalju do petka 16. februara, sa spiskom svega što se sme prevoziti, a ima veze sa pčelarstvom.

 

 

Izvor: SPOS