PKV: Finansiranje poljoprivrede u 2023. godini

 

Poljoprivrednici, predstavnici zadružnog sektora i lokalnih samouprava prisustvovali su danas u Privrednoj komori Vojvodine tematskom skupu pod nazivom „Finansiranje poljoprivrede u 2023. godini“.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović istakla je da  je ove godine, što se resornog ministarstva tiče, rekordan budžet 79,7 milijardi dinara.

 

 

ČITAJTE I: Tanasković: Protesti proizvođača mleka bili predstava

 

 

-Većinski deo tog budžeta biće usmeren na subvencije, direktna plaćanja – nešto manje od 47 milijardi i za mere ruralnog razvoja 8 milijardi dinara. Podsticaje za ovu godinu definisaćemo i realizovaćemo nakon završetka prvog kruga ažuriranja podataka u našoj novoj platformi eAgrar. Zbog toga će ministarstvo malo kasnije izneti zvanične podatke. Ali, važno je da kažemo poljoprivrednicima da ćemo od 2023. godine sve podsticaje usmeravati putem javnih poziva, podnošenje zahteva biće kriterijumsko što će doprineti da opredeljeni novac dođe u prave ruke, rekla je Popovićeva.

Ona je napomenula da su juče isplaćena sredstva za četvrti kvartal 2022. godine za mleko, a za sve poljoprivrednike koji su aplikovali prošle godine za direktna plaćanja ili za mere ruralnog razvoja izdvojeno je iz budžeta 15 milijardi dinara. Sledeći korak je da ova sredstva budu isplaćena. Nakon toga počeće raspodela budžeta za 2023. godinu.

-Kada je IPARD u pitanju, sada smo na prekretnici između IPARD-a 2  i IPARD-a 3. Pretpostavljamo da će u četvrtom kvartalu ove godine biti raspisani konkursi za IPARD 3. Pre toga, mi imamo rešavanje papirologogije, dokumentacije i administracije koja je potrebna za otvaranje IPARD fonda. Sa Meom 1 i Merom 3 krenuće se najverovatnije u poslednjem kvartalu 2023. godine, rekla je Ivana Popović.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš ukazao je  da Pokrajinski sekretarijat ove godine ima budžet od 10, 27 milijardi dinara.

-Ove godine imaćemo 30 konkursnih linija od kojih su neke noviteti. Set konkursa obuhvatiće razne segmente poljoprivredne proizvodnje. Ovo je vrlo značajno za naše poljoprivrednike kako bi znali šta da planiraju u ovoj godini,  naglasio je Petreš.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Mladen Petković  istakao je da je značajano što se ovakav skup organizuje već šest godina jer poljoprivrednici imaju šansu da direktno od donosioca odluka čuju najnovije projekcije za finansiranje.

-Ukupna spoljnotrgovinska razmena agrara Republike Srbije u 2022. godini iznosila je 7, 9 milijardi evra što predstavlja povećanje od 20, 1 % u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče AP Vojvodine ukupna  vrednost spoljnotrgovinske razmene agrara iznosila je 3,2 milijarde evra  i veća je za 18, 2 % u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 2,1 milijarde evra. Ne tako dobar podatak je da se fizički obim poljoprivredne proizvodnje smanjio za 8 odsto ali to je nadomešćeno visokim cenama u predhodnom periodu,  istakao je Petković.

On je napomenuo da poljoprivrednici trebaju da obrate pažnju na povećanje fizičkog obima proizvodnje i povećanje proizvodnje po jedinici površine kako bi postali konkurentniji i na domaćem i na inostranom tržištu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

U panel diskusiji pored predstavnika resornog ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i PKV, učestvovali su i  Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Jelena Trenkić iz Razvojnog fonda AP Vojvodine i Viktor Molnar,  direktor Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine. Oni su predstavili kreditne linije ovih fondova.

Skup je održan u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine uz podršku „ Dnevnika – Poljoprivrednika“ AD,  Novi Sad.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski