Počela je vegetacija u breskvicima – preti li opasnost od patogena?

 

U zasadima bresaka i nektarina sa ranostasnim sortimentom počelo je bubrenje pupoljaka i pojave „zelene tačke”. Početak vegetacije uočen je samo na određenim ekspozicijama, u Podunavlju.

U fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do infekcije pupoljaka gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve.

 

ČITAJTE I: Vreme je za zaštitu od kruškine buve

 

 

Uslovi koji treba da se ispune da bi se ostvarila infekcija ovim patogenom su temperature vazduha u opsegu 5-21°C i vlaženje tkiva u trajanju od minimum 12,5 časova.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi nema padavina za duži vremenski period. Dodatno, od 3. februara najavljen je značajan pad temperature vazduha, te se može konstatovati da trenutno nema bojazni od ostvarenja infekcije.

U suzbijanju ovog ekonomski najznačajnijeg oboljenja breskve i nektarine, primena preventivnih hemijskih mera zaštite pre padavina je ključna.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

PIS nastavlja da prati faze razvoja breskve i uslove koji su neophodni za ostvarenje infekcije te će blagovremeno obavestiti proizvođače o potrebi sprovođenja hemijskih mera zaštite.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja upućuje proizvođače da intenziviraju prisustvo u voćnjacima, da pregledaju pupoljke kako bi uočili da li su nastupile kritične faze razvoja i pripreme se jer ih tretman protiv kovrdžavosti lišća uskoro očekuje.

Izvor: PIS