Poljoprivrednici imaju konkretne predloge za novu resornu ministarku

 

Povećanje subvencija po hektaru, dizel bez akciza i isplata svih zaostalih dugovanja, to su zahtevi poljoprivrednih udruženja koje bi u narednom periodu trebali da budu prioriteti Ministarstva poljoprivrede, na čijem je čelu odnedavno Jelena Tanasković, piše Dnevnik.

Ali pre nego što se poveća visina subvencija, poljoprivredna udruženja kažu, da bi bilo poželjno da ministarstvo razvrsta poljoprivredne delatnosti i spram toga odredi visinu novčanih davanja jer nije isto baviti se povrtarstvom, ratarstvom ili stočarstvom.

 

 

ČITAJTE I: Malo iteresovanje kupaca umanjilo cene na Produktnoj berzi

 

 

 

Potrebno je i da resorno poljoprivredna gazdinstva gde je poljoprivreda osnovna delatnost i izvor prihoda odvoji od onih gazdinstava koja se poljoprivredom bave kao sporenim poslom radi dodatne zarade.

– Visina subvencija treba da bude naspram truda i rada – kaže za Dnevnikl predsednik Agrarnog saveza Srbije Nenad Manić i navodi da postoje razlike u poljoprivrednim poslovima jer je jedno sejati pšenicu, a sasvim drugo gajiti povrće i baviti se tovom stoke.

On naglašava da, ukoliko država povisi subvencije po hektaru, poljoprivredni savezi znaju da se ne mogu očekivati podsticaji za kupovinu poljoprivredne mehanizacije ili ostvariti neke druge povlastice, kojih je bilo proteklih godina jer, iako je agrarni budžet veliki, ne može biti para za sve. Ali Manić, kako piše Dnevnik, skreće pažnju na to da za navodnjavanje treba naći novca za sve.

– Malo se poljoprivrednog zemljišta navodnjava, a ovogodišnja suša je pokazala da bez vode nema prinosa – ističe Manić.

Predsednik Udruženja za opstanak poljoprivrede Srbije Radoslav Adamović naglašava da bi za obrađivanje njiva poljoprivrednicima trebalo dati subvencije po hektaru od 150 do 200 evra u dinarskoj protivvrednosti jer je novac koji sada primaju beznačajan.

– Trebalo bi da se po tom davanju približimo zemljama EU, ali pošto je tamo taj podsticaj, u proseku, 400 evra po hektaru, Udruženje smatra da podsticaj u toj visini ovdašnji paori ne mogu ođednom ostvariti, pa bi za početak tu subvenciju sa sadašnjih oko 70 evra (8.000 dinara) trebalo duplirati – naglašava Adamović. – Treba nam i jeftiniji dizel 60 do 100 litara po hektaru ili, ako ne može država odmah to da omogući, onda bar da dizel bude jeftinije od 60 do 70 odsto – navodi Adamović.

Naglašava da ne bi trebalo više da se zabranjuje izvoz primarnih poljoprivrednih proizvoda jer se tako obara cene proizvoda i stvara materijalna šteta zemljoradnicima.

– Imamo dovoljno pšenice, kukuruza i suncokreta za naše potrebe, pa bi višak trebalo na vreme prodati – kaže Adamović.

Predsednik Udruženja odgajivača goveda Srbije limuzin rase Miroslav Kiš za Dnevnik je naglasio da bi i farmerima trebalo povećati subvenicije po grlu stoke i redovno ih isplaćivati jer kasne godinu dana. Kiš naglašava da bi stočarima bilo korisno urediti izdavanje državne zemlje u zakup.

– Višegodišnje ugovore o zakupu treba pregledati jer ima dosta primera da farmeri gube njive, pašnjake i ugovore sa lokalnim samoupravama, jer se u restituciji vraćaju vlasnicima. Tako stočari ostaju bez hrane za životinje i bivaju u problemu kako da je obezbede – naglašava Kiš.

A ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će budžet Ministarstva za poljoprivedu biće uvećan kroz rebalans za 16,5 milijardi dinara i iznosiće 78,5 milijardi dinara.

Kako je preneo Tanjug, na sednici Skupštinskog odbora ona je navela da će direktna davanja, uglavnom preko Uprave za agrarna plaćanja biti 15,5 milijardi dinara. Ministarka je rekla da je planirano davanje pomoći i našim ljudima na KiM u iznosu od 200 miliona dinara.

Prema njenim rečima, do kraja godine biće isplaćena pomoć za proizvođače suncokreta, a već je doneta odluka o meri podrške proizvođačima šećerne repe za sledeću godinu koje će biti 35.000 dinara po hektaru.

U budžetu su predviđena i sredstva za deo kamata koje će banke reprogramirati kroz kredite, što je jedna od podrški.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Tanjug navodi da je resorna ministarka najavila i podršku od 20 dinara po litri goriva koja će biti realizovana do kraja godine, te 15.000 tona merkantilnog kukuruza što će biti pomoć uzgajivačima mlečnih krava.

Dragana Đorđević iz Ministarstva finansija rekla je da je razdeo budžeta Ministarstvu poljoprivrede kroz rebalans uvećan za 26,6 odsto i da će kroz rebalans poljoprivredni budžet biti 5,3 učešća u ukupnim prihodima budžeta, a da će preko 37 odsto ukupnih državnih subvencija kroz rebalans biti za poljoprivredu.

Priredila: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay