Poljoprivrednici ne odustaju – Počeo najavljen protest

 

Protest koji su poljoprivrednici najavili za danas, 13. novembar,  je počeo. Protest je zvanično prijavljen MUP-u i za sada mu je 80 odsto udruženja poljoprivrednika Srbije dalo podršku.

Povodom saopštenja objavljenom na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kojem je svim poljoprivrednim proizvođačima juče upućen poziv da danas, 13. novembra od 11 časova  dođu na, kako je navedeno, otvoren i konstruktivan razgovor o poboljšanju položaja poljoprivrednika u ovoj i narednim godinama, Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije objavila su svoje saopštenje.

 

 

ČITAJTE I: Produktna berza: Najtraženiji kukuruz – ponder cena 16,34 din/kg bez PDV-a

 

 

U njemu poljoprivrednici skreću pažnju da se, kako kažu, stiče utisak pravljenja zabune i konfuzije kako u javnosti tako i kod poljoprivednika.

Na protest su pozvani Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac zbog neispunjenog sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisanog u maju 2023. kao i netačnog obrazloženja u izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024.

Foto: Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije

I ako je više puta rečano, poljoprivrednici ponavljaju:

 • Tržište je ostalo neuređeno ROBNE BERZE nema sa TERMINSKOM PRODAJOM, ostali elementi normalnog slobodnog tržišta su zanemareni (javna sladišta , kompezacioni fond…). ROBNI ZAPIS je nedefinisan i nije jasno u kojoj je fazi i proceduri!
 • Dizel sa olakšicom u visini akcize nije 50 dinara refakcije. Ovo nije ni spominjano, ni potpisano, ni dogovarano. Jasno je rečeno još u avgustu 2022. godine, a ponovljeno u maju 2023. godine – dizel bez akcize na benziskoj pumpi. O ovome nema šta da se polemiše. Ovo je potpisano i o sprovođenju se polemisalo, razgovaralo i dogovaralo od maja do 29.septembra 2023.
 • U svetlu poslednjih dešavanja takođe zahtevamo da se zaustavi progon poljoprivrednika vezan za neslaganje KATASTRA i SATELITSKIH SNIMAKA kao i da svi inspekcijski nalozi budu stornirani. Skrećemo i skretali smo pažnju da ad hok rešenja samo prave štetu i to se i dalje dešava.

U svom saopštenu udruženi poljoprivrednici kažu da je obrazloženje u izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. netačno.

Foto: Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije

Podesećaju da je dogovarano od maja do 29.septembra:

 • Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta tekuće godine (traži se od avgusta 2022);
 • Premija za mleko 19 dinara po litri. Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godini predloženo je 15 dinara;
 • Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
 • Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika (dug je  prevazišao visinu agrarnog budžeta);
 • Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa (da bi mogli da apliciraju za subvencionisane kredite);
 • Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;
 • Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara (ovo je nova mera);
 • Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
 • Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu.
Foto:Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije

Tada su aktivno učešće u organizaciji protesta dali poljoprivrednici iz udružđenja „Elemirski paori” iz Elemira, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz  Padine” Padina, udruženja iz Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Čelareva, Kulpina, Dolova, Crvenke, Čeneja, Kisača, Perleza, Stepanovićeva, Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove, Đurđeva, Čuruga, Inđije, Botoša, Čente, Crvenke, Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora, Kovilja, Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Podršku su dala udruženja:

„Naše mleko”, „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije”, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja Adrani”, „STIG ”.

U svom jučerašnjem pozivu upućenom poljoprivrednicima Ministarstvo poljoprivre, šumarstva I vodoprivrede navodi da su vrata Ministarstva otvorena za sve poljoprivredne proizvođače koji žele iskreno da doprinesu boljim uslovima poljoprivrednika sa ciljem zajedničkog rešavanja svih izazova i problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici širom Evrope usled nepovoljnih globalnih prilika.

-Dobrobit i najbolji uslovi proizvodnje poljoprivrednika naš su jedini zajednički cilj, stoga Ministarstvo poljoprivrede iskazuje spremnost na otvoreni razgovor i smatra da se jedino dijalogom i razmenom mišljenja može doći do iznalaženja rešenja,  Pojedinci koji pomoć i pored otvorenog poziva na razgovor potraže na ulici zapravo nisu zainteresovani za opštu dobrobit poljoprivrednika, već su politički motivisani, navedeno je u pozivu.

Takođe je navedeno da ministarstvo na čelu sa ministarkom Jelenom Tanasković osuđuje svaku vrstu političkih manipulacija u oblasti poljoprivrede i apeluje na sve vredne i dobronamerne poljoprivrednike da ne podležu jeftinim političkim trikovima.

Foto: Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije

Na ovu izjavu Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije u svom saopštenju, koje su poslali i resornom ministarstvu kažu da o mešanju politike u proteste Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo nemaju šta da prigovore.

Foto: Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije

– Kada su razgovori započeti avgusta 2022. bila je Tehnička Vlada, maja 2023. nije bilo ni govora o izborima! Podvlačimo da su se ova udruženja uvek zalagala za pregovore , dogovore i SPORAZUME sa IZVRŠNOM VLAŠĆU. Nismo želeli ni da biramo ni da se mešamo u unutar institucionalne personalne konflikte, i uvek je izvršna vlast za nas bila adresa! Priznajemo da je zaista, za razliku od predhodnog perioda, došlo je do pomaka. Međutim, on je minimalan i nedovoljan.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Uredite tržište sa preciznom dinamikom i tačnim datumima, najkasnije mart 2024. u UREDBI u skladu sa Zakonima Republike Srbije i Strategijom kojoj ističe rok sledeće godine. Takođe, dizel bez akcize od 01.01.2024. Nakon toga možemo da razgovaramo i pregovaramo i sporazumemo se. Uvek smo izlazili u susret svakom pozivu Vlade i odazivali se. Nadamo se kada budete ispunili Sporazum iz maja da će i naš poziv vama biti isto tretiran kao i svi vaši pozivi nama i daće iz tog sastanka proisteći Uredbe za 2024., poručuju poljoprivrednici.

Priredio: Agroportal.rs

Foto: Agroportal.rs