Postrna proizvodnja kornišona je odlična praksa za dodatni prinos na istoj parceli u jednoj sezoni, posebno posle ranih kultura kao što su ječam, grašak, mladi krompir, luk itd…
ČITAJTE I: Postupci konzervisanja lakokvarljivih namirnica
Uspeva dobro ako se pravilno sprovede, posebno ako se obezbedi dovoljno vlage.

Optimalno vreme setve je od 20. juna pa najkasnije do 15. jula.
Kornišoni brzo niču i brzo rastu zbog visokih temperatura ali je voda ključna.

Odmah posle žetve prethodne kulture ukloniti ili usitniti žetvene ostatke. Nakon toga odraditi tanjiranje ili freziranje uz dodavanje stajnjaka, komposta ili NPK đubriva sa najvećim procentom kalijuma u količini oko 300-500kg/ha.
Setva se radi direktno nije potreban rasad. Dubina setve 2-3cm.

Ključ uspeha za ovakvu proizvodnju je sistem “kap po kap” jer nakon setve treba da se ubrza klijanje i kasnije zemlja treba da bude stalno blago vlažna.
Nega useva se sastoji u plevljenju i okopavanju dok biljke ne prekriju međuredni prostor. Prihranjuju se KAN-om u količini od 100-150 kg/ha u fazi 3-5 listova.

Zaštitu od bolesti i štetočina poput plamenjače i pepelnice, lisnih vaši, tripsa, grinja raditi preventivno uz preporučena sredstva koja su dozvoljena.
Berba počine 40-50 dana nakon setve. Bere se svaki ili svaki drugi dan kako kornišoni ne bi prerasli što utiče na prinos i sam kvalitet. Prinos je od 10-20t/ha u zavisnosti od nege i vremena setve.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Postrna proizvodnja kornišona može biti vrlo isplativa naročitio ako se imaju sistem za navodnjavanje i obezbeđena prodaja. Takođe je veoma važna brza obrada zemljišta nakon prethodne kulture i pravovremena setva.
Piše: Neojša Božović, PSSS Srbije