Za duži transport voća i povrća do potrošača, potrebni su odgovarajući uslovi u pogledu transporta i skladištenja.
Primenom odgovarajućih uslova treba da dođe samo do minimalnih nepoželjnih promena,namernice moraju biti prihvatljive za potrošlju u svežem stanju.
ČITAJTE I: Srbija korak po korak gradi moderan i efikasan sistem bezbednosti hrane
U pogledu moguće dužine skladištenja razlikuju se proizvodi:
- koji sporo žive gde se ubraja krompir
- brzo žive gde se ubraja jagoda

Ove promene zavise od vrste i sorte,stepena zrelosti,načina branja,uslova transporta i skladištenja.
Nedovoljno zrelo voće se smežura i lakše podleže bolestima, dok prezreli biljni delovi mogu da se čuvaju samo kraće vreme.
Samo neoštečeni plodovi i biljni delovi mogu normalno da se čuvaju,dok oštećeni plodovi brže dišu i lako podležu mikrobiološkoj aktivnosti.

Dužina tranporta do skladištenja kao i visina temperature u direktnoj su vezi sa vremenom uspešnog čuvanja.
Na primer kod jabuke posle berbe one se čuvaju nedenju dana na 21°C,a posle se skladište na 0°C,vreme uspešnog skladištenja se smanjuje za 9 nedenja.
Jabuke koje su držane 7 dana na 12 °C pre unošenja u hladnjaču na 0°C,čuvaju se 4 nedelje kraće u poređenju sa jabukama koje su skladištene u hladnjači neposredno posle berbe.

U pogledu uslova skladištenja misli se na visinu temperature pri kojoj se biljni delovi čuvaju.
Ako se uzme u obzir da se brzina biohemijskih reakcija povećava za tri ili više puta sa povećanjem temperature za 10°C, jasno je da se visinom temperature može uticati na brzinu ovih reakcija,odnosno na kvalitet i dužinu upotrebne vrednosti namernice.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Može se zaključiti da se u konrolisanim uslovima čuvanja može uticati kako na kvalitet tako i na dužinu vrednosti lakokvarljivih namirnica.
Navodnjavanje i preterano đubrenje negativno utiču na čuvanje namernica.
Piše: Dipl. inž. tehnologije Jelena Stanisavljević