Zahlađenje koje je u protekle tri nedelje donelo temperature koje su neretko bile ispod 0 °C, privremeno je usporilo dalje odmicanje faze razvoja bresaka i nektarine.
Prema prognozama, od danas (25.2.2025) počinje porast temperature vazduha (i do 16 °C) koji će usloviti dalji napredak vegetacije u breskvicima.
Osim porasta temperature, prema prognozi, ove nedelje se u pojedinim regionima naše zemlje očekuju i padavine, što će zahtevati brzu reakciju proizvođača bresaka.
ČITAJTE I: Odlaže se uvođenje obuka i sertifikata za korisnike sredstava za zaštitu bilja
Trenutno su, u zavisnosti od sorte i ekspozicije terena, breskve i nektarine u fazi mirovanja do bubrenja pupoljaka, a na pojedinim lokacijama došlo je do pucanja pupoljaka, pojave „zelene tačke” i zelenih listića.
Podsećamo, ukoliko u osetljivim fazama bubrenja i otvaranja pupoljaka nastupi vlažno vreme može doći do infekcije pupoljaka prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve.
Proizvođačima bresaka PIS preporučuje da utvrde faze razvoja voćaka, i shodno tome primene mere zaštite, pre najavljenih padavina:
- Kod sorti gde se utvrdi bubrenje pupoljaka preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra;
- Kod sorti gde se utvrdi prisustvo zelene tačke i listića, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida na bazi cirama, ditianona, dodina.
Sprovođenje tretmana se preporučuje u najtoplijem delu dana, po mirnom vremenu, bez vetra.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Važne napomene:
- Primena bakarnih preparata se preporučuje samo pre pucanja i otvaranja pupoljaka jer u protivnom može doći do fitotoksije na mladom biljnom tkivu!
- S’ obzirom na to da se padavine ne mogu lokalno prognozirati sa visokom tačnošću na duži vremenski period, preporuka je da se na dnevnom nivou prati vremenska prognoza i najava padavina i blagovremeno sprovode hemijske mere zaštite (prema trenutnim prognozama padavine su najavljene za petak).
Izvor: PIS