Prednosti združene setve jednogodišnjih leguminoza i strnina u organskoj proizvodnji

 

Jednogodišnje leguminoze imaju veliki privredni i agrotehnički značaj i zauzimaju važno  mesto u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Najzastupljenije jednogodišnje leguminoze koje se gaje u združenoj setvi sa strnim žitima su grašak i grahorica. Kod nas se najviše gaje u kombinaciji sa jarim ovsem.

 

 

ČITAJTE I: Đubriva dozvoljena u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji

 

 

Ovakvim načinom gajenja rešava se problem poleganja  leguminoza jer im ovas pruža potporu  a zbog sposobnosti azotofiksacije graška i grahorice osiguran je i veći prinos jarog ovsa u odnosu na setvu čistog useva.

Foto: Pixabay

Prolećnom setvom ovog združivanja useva može se obezbediti kvalitetna i zdrava kabasta stočna hrana jer predstavljaju vrednu komponentu u ishrani svih kategorija gajene stoke, imaju kvalitetan hemijski sastav suve materije, visok sadržaj sirovih proteina i dobre su svarljivosti.

Dobijena biomasa može se koristiti u vidu zelene odnosno sveže hrane, zatim u vidu sena, silaže ili se dehidrira u brašno.

Foto: Pixabay

Poslednjih godina združena setva ovih useva sve više je zastupljena u organskoj proizvodnji jer:

1.Prirodnim putem obogaćuju zemljište azotom zahvaljujući kvržičnim bakterijama leguminoza i organskom materijom zbog velike biomase;

2.Popravljaju  fizičke, hemijske, biološke i mikrobiološke osobine zemljišta;

3.Štite zemljište od erozije jer imaju dubok korenov sistem;

4.Doprinose suzbijanju korova i smanjenju napada bolesti i štetočina;

5.Mogu se koristiti za zelenišno đubrenje;

6.Dobri su predusevi u plodoredu za sve gajene useve;

7.Koriste se za ,,čišćenje“ zemljišta od hemijskih materija (sredstava za zaštitu bilja, mineralnih đubriva i dr.).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Doslednom primenom agrotehničkih mera koje su prilagođene načelima organske poljoprivrede u gajenju združenih useva jednogodišnjih leguminoza i strnih žita, osim dobijanja sertifikata za finalni proizvod, značajno se doprinosi očuvanju životne sredine i dobrobiti svih njenih stanovnika.

Piše: Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo PSSS ,,Poljosavet“ doo Loznica