Predstavljamo Ilinku – Breskvu koja se ubraja u najobojenije sorte

 

Sorta Ilinka je nastala, metodom planske hibridizacije ukrštanjem sorti Flaminija i Samerset na Radmilovcu, Oglednom dobru poljoprivrednog fakulteta u Zemunu oplemenjivačkim radom profesora Dragana Nikolića, Vere Rakonjac, Dragana Milatovića, Aleksandra Radovića i Gordana Zeca.

Odobrena je i stavljena na listu priznatih sorti 2023. godine.

 

ČITAJTE I: Adaptacija proizvodnje maline na klimatske promene: Strategije i rešenja

 

 

Ilinka se odlikuje se poznim vremenom sazrevanja -kraj avgusta i početak septembra.

Stablo se odlikuje srednje bujnim rastom, cveta srednje pozno, cvetovi su ružoliki. Rano prorodi, rađa redovno i obilno, a karakteriše je dobra otpornost na zimske i prolećne mrazeve, kao i na prouzrokovače bolesti.

Plod je krupan, prosečne mase 150 grama, okruglastog oblika, veoma atraktivan. Pokožica ploda je narandžasto-žute boje, tanka sa retkim maljama. Dopunska crvena boja prekriva celu površinu ploda.

Ilinka spada u najobojenije sorte i jedna je od retkih sorti breskve u ovom periodu sazrevanja kod kojih je cela površina ploda prekrivena dopunskom bojom.

Meso ploda je žuto, čvrsto, sočno i kvalitetno, slatkog ukusa i izražene arome.

Odlikuje se izuzetno visokim sadržajem rastvorljivih suvih materija (oko 19%) i šećera (14%) i relativno niskim sadržajem kiselina (oko 0,60%), tako da spada u grupu slatkih sorti breskve.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Koštica je sitna, okruglastog oblika i lako se odvaja od mesa (kalanka).

Reč je o jednoj od najboljih kasnih sorti breskve sa izuzetno kvalitetnim i atraktivnim plodovima zbog čega se preporučuje njeno širenje u proizvodnji, naročito beogradskom podunavlju u kome je i nastala.

Piše: Zoran Janković, PSSS Srbije