Problemi u malinarstvu nisu rešeni – sastanak sa ministarkom Tanasković 9. oktobra

 

Članovi Udruženja „Naše voće Srbije“ naći će se oči u oči sa ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković koja im je sastanak zakazala za ponedeljak, 9. oktobra u 11 sati.

 

 

ČITAJTE I: Malinari: Malo je mnogo da sve olako pustimo niz Moravu

 

 

Malinari iz Zapadne Srbije, Arilja, Užica, Prijepolja, Ivanjice, Požege, Kosjerića i Bajine Bašte, koji su okupljeni u ovom Udruženju, saopštiće ministarki trenutnu situaciju sa terena, koja je posledica prošlogodišnje sezone. Takođe će joj predati konkretne predloge rešenja sadašnje loše situacije u poslovanju i proizvodnji maline na teritoriji Srbije, koja je vezana ne samo za ekonomiju već i za demografiju.

-Rešenje uvek postoji za malinu i vidimo ga unutar institucija države Srbije Niko nema opravdanje, ni po zakonu naše Srbije, a ni po kodeksu poslovnog odnosa, da stvara povlašćenu grupaciju u lancu malinarstva od plantaže pa do krajnjeg kupca na tržištu Srbije, kaže u ime članova Udruženja „Naše voće Srbije“ ,Božo Joković.

On izražava nadu da će biti pronađeno rešenje sadašnjih problema u malinarstvu nastalih usled poremecaja na trzistu.

– Sve ostalo nije prihvatljivo. Ako se pronađe prihvatljivo rešenje sledi gašenje velikog dela učesnika u sektoru malinarstva, kaže Joković.

Na sastanku održanom u Arilju, članovi Udruženja „Naše voće Srbija“ doneli su konačne odluke u kom smeru će dalje delovati.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

U  Arilju je u toku berba jesenjih sorti maline koje su namenjene za konzumni svež plasman, a malinari se nadaju da će lepo vreme potrajati kako bi završili ovaj posao. Malinari podsećaju da  nije badava ta regija u zaštićenom geografskom području i prestonica svetske proizvodnje maline, po kojoj Srbiju prepoznaju na svetskom tržištu.

Piše: J. Bajšanski

Foto: Božo Joković