Proizvodnja lubenice: trenutni rizici i mere zaštite

 

Na području Srbije, lubenice su u različitim fazama razvoja – od formiranih listova i bočnih stabala, pa sve do cvetanja i pojave prvih plodića.

Zbog nižih noćnih temperatura, značajan deo useva lubenice je i dalje pokriven.

 

ČITAJTE I: Paprika na otvorenom: Stanje, izazovi i ključene mere zaštite

 

 

U ovom periodu ključno je posvetiti pažnju zaštiti useva od bolesti i štetočina koje mogu značajno ugroziti prinos i kvalitet budućih plodova.

Foto: PIS

Pregledom (otkrivenih) useva uočava se prisustvo vaši. One pričinjavaju direktne štete sisanjem sokova, usporavaju rast i izazivaju deformacije listova. Međutim, mnogo veća opasnost leži u činjenici da su vaši veoma efikasni prenosioci virusa,  pre svega virusa mozaika krastavca, koji se redovno javlja u proizvodnji .

Prenos virusa se može dogoditi i nakon kratkotrajne ishrane vaši na zaraženim biljkama.

Foto: PIS

Zato je važno da proizvođači redovno obilaze useve i, pri pojavi vaši, primene nekih od registrovanih insekticida:

Priprema Aktivna materijala Doza/koncentracija
Poluks deltametrin 0,03-0,05%
Skato 0,3-0,7 l/ha
Kozak lambda-cihalotrin 0,25 l/ha

 

Zbog čestih padavina u prethodnom periodu, stvoreni su uslovi za razvoj prouzrokovača antraknoze, koja se već na pojedinim parcelama manifestuje simptomima ugnutih pega na listovima.

Foto: PIS

Sa ciljem zaštite lubenice od tog patogena, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

Priprema Aktivna materijala Doza
Kvadris top azoksistrobin+difenokonazol 1 l/ha
Teatar plus azoksistrobin+difenokonazol 1 l/ha
Sideli top difenokonazol+ciflufenamid 100 ml/1000 m²
Serkadis plus fluksapiroksad+difenokonazol 0,6 l/ha

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Ovi fungicidi, pored antraknoze, pružaju dobru zaštitu i protiv crne pegavosti i pepelnice , za koje takođe postoje povoljni uslovi za razvoj.

Napomena: kod useva koji cvetaju s provođenjem insekticidnog tretmana se preporučuje u večernjim časovima kada je aktivnost oprašivača najmanja!

Izvor: PIS