Prvi zvanično sertifikovan proizvod ”Bez ostataka pesticida“

 

Nakon što je u februaru ove godine objavljena verzija 2.0 sistema za praćenje ostataka pesticida pod nazivom ”Manje je Više“, Srbija je dobila i prvi zvanično sertifikovan proizvod ”Bez ostataka pesticida“ po ovom standardu.

 

 

 

ČITAJTE I: Kako zaštiti krompir od plamenjače?

 

 

 

Reč je o čeri paradajzu kompanije ”Zeleni Hit“ iz Beograda, rezultatu integralne proizvodnje koja uključuje i primenu većeg broja nehemijskih (bioloških, mikrobioloških, botaničkih, mineralnih) inovativnih rešenja iz oblasti ishrane i zaštite bilja.

Ovaj proizvod je prošao jasno definisani proces sertifikacije, koji uključuje i uzorkovanje proizvoda na polju i njegovo ispitivanje na ostatke pesticida u akreditovanoj laboratoriji.

Sertifikaciju je sprovelo ovlašćeno sertifikaciono telo ”RMS 001“ iz Beograda, i prema rečima Nikole Damljanovića, ocenjivača sertifikacionog tela, kompanija ”Zeleni Hit“ se trenutno nalazi u procesu sertifikacije i za druge proizvode (paprika i mini lubenica), čije se uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje očekuje uskoro.

-Pored toga, u sistem kontrole ”Manje je Više“, trenutno su uključeni i drugi proizvođači i proizvodi, te se nadamo da će potrošači na domaćem, ali i regionalnom tržištu uskoro imati priliku da kupe proizvode koji pouzdano tj. provereno ne sadrže ostatke pesticida, napominje Damljanović.

Ovi proizvodi biće označeni prepoznatljivim i zaštićenim logoom tj. žigom garancije ”Bez ostataka pesticida“, iza kojeg stoji proces sertifikacije sa detaljnom laboratorijskom analizom, kao i precizan nadzor nad izdatim sertifikatom i prodajom sertifikovanih proizvoda, definisani Normativnim dokumentima ovog sistema.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Više informacija o procesu sertifikacije možete dobiti od sertifikacionog tela putem e-maila: info@rms001.com ili nikola.damljanovic@bioagricert.org.

Izvor: Agro News

Foto: Pixabay