PSSS Pirot: Upis ID broja za 5.000 gazdinstava i dostava kukuruza iz Robnih rezervi za stočare

 

Od 16. januara do prekjuče, više od 22.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo je parametre u Poštama i PSSS-ovima za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID, uz pomoć koje će biti u prilici da se prijave na portal eID. Ovo je prvi i obavezan korak za sve poljoprivredne proizvođače kako bi blagovremeno bili u prilici da pristupe novoj, digitalnoj platformi eAgrar, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

 

 

ČITAJTE I: Registracija na sistem E-Agrar u nekoliko koraka

 

 

 

Iz resornog ministarstva podsećaju sve poljoprivredne proizvođače da će nakon registracije korisničkim imenom i lozinkom uz obavezno preuzimanje parametara za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID ili registracijom kvalifikovanim sertifikatom, biti u mogućnosti da se blagovremeno prijave i u novi, elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava putem koga će biti u mogućnosti da prate sve buduće novosti koje se tiču raspisivanja podsticaja i isplate istih.

Kako ovaj proces teče na području Pirotskog okruga, pitali smo Gorana Popovića, direktora PSSS Pirot.

Od 5.000 registrovanih gazdinstava 8% upisalo ID broj

Od njega smo saznali da se eID brojevima u PSSS Pirot bavi 15 zaposlenih i oni su raspoređeni po opštinama i mesnim kancelarijama Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, a najveći broj ih je u Pirotu. Prema Popovićevim rečima za sada prijavljivanje ne ide onim tempom koji je bio očekivan. Ipak broj nosilaca poljoprivrednih gazdinstava koji dolaze po svoj ID broj iz dana u dan je sve veći. U Pirotskom okrugu ima oko 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i nešto više od 8% njih uradilo je upis ID broja.

-U početku oni su bili sumnjičavi ali kada su mediji počeli da objašnjavaju da u ovoj godini neće biti subvencija ukoliko se poljoprivredni proizvođači ne registruju preko eAgrara i kada smo mi započeli kampanju u kojoj smo im objašnjavali šta ih čeka vezano za isplaru subvencija, regresa i premija u 2023. godini, počeli su prvo da dolaze najveći korisnici subvencija i da otvaraju ID brojeve, objašnjava Popović.

On kaže da se tokom ovog posla javljaju manji problemi sa serverom jer je u njega uključen veliki broj savetodavaca iz cele Srbije. Sem PSSS to rade i lokalne samouprave preko njihovih e-Uprava, pošte i Trezor.

-Nadam se da će se većina poljoprivrednika koji koriste subvencije za najkasnije mesec i po dana prijaviti na eAgrar i da će već od aprila moći da apliciraju za subvencije namenjene za 2023. godinu u zavisnosti od toga kojom se proizvodnjom bave, kaže Popović.

Bespovratni merkantilni kukuruz za 180 vlasnika mlečnih krava

Osim svakodnevnih aktivnosti i ova poljoprivrednosavetodavna stučna služba bavi se distribucijom merkantilnog kukuruza namenjegog vlasnicima mlečnih krava, a na osnovu Javnog poziva Vlade Republike Srbije iz 2022. godine za bespovratno davanje 26.500 tona kukuruza uzgajivačima mlečnih krava kao nadoknadu za posledice prošlogodišnje suše. Svi oni dobiće merkantilni kukuruz, a u Pirotskom okrugu prijavilo se oko 180 uzgajivača.

-Po jednom muznom grlu određena je količina od 240 kilograma. Već smo potpisali ugovore sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, a naš okrug kukuruz za ove namene treba da preuzme u Platičevu kod Šapca. Dobro je što su sve lokalne samouprave našeg okruga prihvatile da pomognu poljoprivrednicima tako što će one organizovati i platiti prevoz tog merkantilnog kukuruza, objašnjava naš sagovornik.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Popović kaže da PSSS Pirot sada pokušava da pronađe neko preduzeće koje će uraditi džakiranje kukuruza kako bi se izbegli problemi prilikom njegove isporuke stočarima.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski