„Agroinovacije u ratarstvu i povrtarstvu“ naziv je 12. Simpozijum sa međunarodnim učešćem koji se održava danas (23.10.) i sutra (24.10.2025.) na Radmilovcu.
ČITAJTE I: UPOZORENJE: Zabranjeno spaljivanje strnjike – sve spaljene parcele biće stavljene u pasivan status
Institut za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu ovaj naučni skup organizuje svake druge godine.

Sada,tokom dva dana, učesnici iz Srbije, Bugarske, Turske i Republike Srpske predsaviće rezultate svojih istraživanja koja su uglavnom posvećena izazovima koje pred poljoprivredu stavljaju klimatske promene.

-Klimatske promene i odgoviri na njih u centru su istraživanja mojih kolega i koleginica poput otporsnosti na sušu industrijskog povrća, diverzifikacija proizvodnje u povrtarstvu, uticaj organskih đubriva na prinos, oplemenjivanje u ratarstvu i povrtarstvu, rešenja koja genetika nudi u borbi protiv suše…Ne treba zaboraviti ni teme koje se bave digitalizacijom u ratarstvu i povrtarstvu, pa i ulozi veštačke inteligencije u proizvodnji useva. Ovaj Simpozijum je veoma značajan za naučne radnike jer nam omogućava da razmenimo znanja i ideje kao i rezultate istraživanja na kojima smo radili protekle dve godine, kaže prof. dr Vladan Pešić, predsednik Programskog odbora.

Tema održive poljoprivredne proizvodnje prisutna je u svim radovima koji će biti prezentovani, stoga je prvi dan Simpozijuma između ostalog posvećen i regenerativnoj poljoprivredi. Na panel diskusiji „Regenerativna poljoprivreda – trend ili potreba“ iz različitih uglova će se pričati o principima ove proizvodnje čija suština je popravljanje i očuvanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
12.Simpozijum sa međunarodnim učešćem „Agroinovacije u ratarstvu i povrtarstvu“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvija i inovacija Republike Srbije i uz donatorstvo KITE DOO Novi Sad, ALEOX Agro Novi Sad i New Energy Solutions Beograd.
Piše: Jasna Bajšanski












