Republika Srpska: Odobrena isplata dva miliona KM za sanaciju štete od afričke kuge svinja

 

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je, na 36. telefonskoj sednici, isplatu dva miliona KM, namenjenih za sanaciju štete od afričke kuge svinja, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

 

 

ČITAJTE I: Obavezna prijava svakog slučaja ili sumnje na pojavu afričke kuge svinja

 

 

 

Sredstva će biti usmerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području, u nastojanju da se obezbede dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu, navodi se u saopštenju.

Novac će se isplaćivati na osnovu pojedinačnih rešenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice doneti Agencija za agrarna plaćanja.

Ova mera preduzeta je sa ciljem sanacije ekonomske štete od afričke kuge svinja koju trpe proizvođači sa ugroženog i zaraženog područja, a na čijim farmama, uzorkovanjem krvi životinja, nije utvrđena afrička svinjska kuga, prenosi RTRS.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Odobrenim sredstvima subvencionisaće se otkup zdravih svinja iz ovih područja, na način da će proizvođači dobiti 50 odsto procenjene vrednosti svinja, dok će preostalih 50 odsto obezbediti otkupljivači, navodi se u saopštenju.

Foto: Pixabay