U poslednjih nekoliko godina, hrana na biljnoj bazi postala je pravi hit na tržištu, ne samo među veganskim i vegetarijanskim potrošačima, već i među širim krugom ljudi koji žele da poboljšaju svoje zdravlje, zaštite planetu ili jednostavno istraže nove ukuse. Ova promena u načinu ishrane, koja uključuje više biljnih proteina i manje životinjskih, ima veliki uticaj na industriju hrane.
ČITAJTE I: ESG Adria Sumitt: Priznanje za Nestlé Srbija zahvaljujući programu regenerativne poljoprivrede
Zdravlje, održivost i ukus bez kompromisa
Potrošači širom sveta sve više prepoznaju prednosti hrane na biljnoj bazi. Ovi proizvodi često sadrže manje zasićenih masti, više vlakana i korisnih nutrijenata, što doprinosi boljoj ishrani i zdravlju. Pored toga, biljna ishrana ima manji ekološki otisak u odnosu na tradicionalnu proizvodnju hrane na bazi mesa, smanjujući emisiju CO2 i potrebu za obradom zemljišta, što pozitivno utiče na zaštitu planete.

Brendovi poput Garden Gourmet, koji je deo kompanije Nestlé, prednjače u ovom sektoru i nude proizvode koji zadovoljavaju nutritivne potrebe. Garden Gourmet nudi širok asortiman biljnih proizvoda koji su istovremeno zdravi, održivi, jednostavni za pripremu i omogućavaju potrošačima da uživaju u hranljivim i ukusnim obrocima.

Nova Nestlé fabrika za proizvodnju hrane na biljnoj bazi
Važan trenutak za hranu na biljnoj bazi u Srbiji i regionu svakako je otvaranje nove Nestlé fabrike u Surčinu prošle godine. Fabrika se prostire na površini većoj od 18.000 kvadratnih metara i predstavlja značajan centar za proizvodnju inovativnih obroka na biljnoj bazi, koji je obogatio ne samo domaći asortiman, već i širom Evrope kroz izvoz upravo iz Srbije. Uz ovakve inicijative, kao i kroz razvoj proizvoda poput onih iz Garden Gourmet linije, Nestlé pomaže u širenju svesti o prednostima hrane na biljnoj bazi. Sa sve većim brojem ljudi koji se okreću ovim opcijama iz zdravstvenih, etičkih i ekoloških razloga, jasno je da je revolucija u ishrani na biljnoj bazi mnogo više od trenda.

Ovaj strateški korak u širenju Nestlé portfolija na biljnu hranu usko je povezan sa posvećenošću kompanije održivosti i lokalnoj zajednici. Naime, Nestlé je kroz primenu principa regenerativne poljoprivrede aktivno podržao lokalne proizvođače, počevši od sušenog povrća, ključne sirovine za čuveni Začin C, pa sve do saradnje sa proizvođačima suncokreta i, od prošle godine, uzgajivačima soje. Ove inicijative uključuju obuke, prenošenje znanja i finansijsku podršku, čime Nestlé doprinosi unapređenju poljoprivrednih praksi, zdravlju zemljišta, zaštiti biodiverziteta i očuvanju životne sredine.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Zeleni proizvodni proces za održiviju budućnost
Kompanija Nestlé takođe demonstrira predanost održivosti i kroz samu izgradnju fabrike: primena principa cirkularne ekonomije, reciklažno dvorište koje je omogućilo da kompanije prestane sa odlaganjem otpada na komunalne deponije, najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, samo su neki od koraka ka smanjenju ekološkog otiska. Kroz ove inovacije, Nestlé postavlja standarde za odgovornu proizvodnju i doprinosi očuvanju resursa planete.
Tekst: Nestle Srbija