Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina. Rabarbara je biljka umerene, više prohladne klime vrlo velike otpornosti na niske temperature u stanju mirovanja. U jesen, kada se skrati dan i temperature padnu ispod 14 ºC, biljka odbacuje lišće, a zameću se spavajući pupoljci na rizomu. Za mirovanje su potrebne temperature niže od 10 ºC u trajanju od 12 do 16 nedelja. U proleće kada počinje razvoj nove rozete lišća, rabarbara je otporna na kasne mrazeve i može podneti – 4 ºC bez oštećenja. Za gajenje su najpodesnija duboka, plodna, srednje teška zemljišta dobrog kapaciteta za vodu. Optimalna reakcija zemljišta je od pH 5,6 do 7,2. Pri zasnivanju novog zasada preporučuje se đubrenje organskim đubrivom do 40 t/ha. Kao namirnica koriste se sočne peteljke, koje mogu biti duge 30 – 60 centimetara i debele 1,5 do 4 centimetara. Ako je površina peteljke malo grublja, mogu se oguliti po celoj dužini jednim zahvatom nožem, a često je ne treba i guliti. U lišću je prisutan sastojak antrakinon, koji je u većoj količini otrovan, pa se liska lista ne koristi.
U uslovima Zapadne Bačke usev rabarbare je zasnovan sadnjom rasada koji je proizveden iz semena. U dvogodišnjoj proizvodnji ovladana je i proizvodnja semena rabarbare koja može biti veoma interesantna kao izvozni artikal. Mogućnosti za proizvodnju drške postoje, te su prinosi i do 20 t/ha. Mogućnosti su u izvozu, kako drške tako i prerađevina.
Autor: Danijela Žunić
Izvor: PSS Sombor
Foto: Pixabay