Srednji Banat: Čenta proglašena zaraženim područjem od afričke kuge svinja

 

Rešenjem Uprave za veterinu, Čenta je proglašena zaraženim područjem od afričke kuge svinja. AKS je registrovana kod domaćih svinja u jednom poljoprivrednom gazdinstvu.

Kako prenosi portal zrenjaninski.com, zaraženim je proglašeno područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Čenti.

 

ČITAJTE I: Obavezna prijava svakog slučaja ili sumnje na pojavu afričke kuge svinja

 

 

Područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze proglašeno je ugroženim od ove zarazne bolesti. Ono obuhvata Opovo, koje je već bilo proglašeno ugroženim područjem, kao i Barandu, Sakule i Dunavac.

Lovište „Begej – jug“, koje se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina, proglašeno je područjem visokog rizika od afričke kuge svinja.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Uprava za veterinu je naložila hitne mere koje je potrebno sprovesti na zaraženom području. One obuhvataju popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, kao i zabranu premeštanja i prevoza svinja javnim ili privatnim putevima. Ova zabrana se ne primenjuje ako se svinje prevoze drumskim ili železničkim saobraćajnicama bez istovara ili zaustavljanja.

Između ostalog, zabranjen je i izlazak sa gazdinstava i ulazak u njih drugih domaćih životinja bez odobrenja veterinarskog inspektora.