Šta koze vole da jedu?

 

Koze za proizvodnju mleka imaju veoma važnu ulogu u obezbeđenju animalnih proteina, pošto većina domaćinstava može držati jednu ili dve koze.

Proizvodnja mleka kod koza se može brzo povećati. Dobra koza može proizvesti 800 l mleka u toku jedne laktacije.

 

ČITAJTE I: Raspisan poziv za izgradnju i opremanje objekata

 

 

Koza je nesumnjivo prvi domesticirani preživar. Pogrešno je mišljenje da mogu uspevati u uslovima ishrane koji nisu dovoljni za goveda i ovce.

Foto: Pixabay

Koza je veoma probirljiva u svojoj ishrani. Za nju su prihvatljiva brojna hraniva, ali nisu za svaku životinjju. Sa druge strane, koze obično odbijaju hranu zaprljanu od strane drugih životinja.

Koze nerado koriste jednoličnu hranu i daju prednost selekciji iz većeg broja različitih hraniva. Apetit koze za određeno koncetrovano hranivo ili smešu koncetrata, kad se daje u količini voćoj od 0,5 – 1 dnevno, često puta opada za kraće vreme.

Foto: Pixabay

Koze prave razliku između gorkog, slatkog i kiselog ukusa i pokazuju veću toleranciju za gorak ukus hrane od goveda. Zbog veće tolerancije za gorak ukus, kao i davanju prednosti širokom spektru različitih hemiskih jedinjenja, koze konzumiraju veći broj biljnih vrsta od ovaca ili goveda.

Foto: Pixabay

Određene biljne vrste konzumiraju u punoj zrelosti, a odbijaju iste u drugim fazama. Koriste veliki broj različitih hraniva u ishrani, tako da ne postoji najpodesnije hranivo. Konzumiraju nekoliko hraniva koja nisu ukusna za ovce ili goveda.

Koza znatno radije brsti nego što pase. Najveći deo konzumiranja hrane odvija se u toku dana, dok se oko 80% peživanja odvija noću.

Foto: Pixabay

Na konzumiranje hrane utiču sledeći faktori:

  • Tip i kvalitet hrane
  • Količina raspoložive hrane
  • Telesna masa životinje
  • Nivo proizvodnje mleka
  • Učestalost hranjenja

Na obroncima sa velikim učešćem kabastih hraniva, konzumiranje je ograničeno fizičkim kapacitetom organa za varenje.

Foto: Pixabay

Zato je količina konzumirane hrane određena veličinom digestivnog trakta, brzinom prolaza hrane kroz organe za varenje i razmakom jedinica suve materije u crevnom traktu.

Prolaz čestica hrane kroz creva je brži kod koza nego kod ovaca ili goveda.

Zapremina digestivnog trakta slična je odnosu telesne mase koza, kao i ovaca. Utvrđeno je da koze konzumiraju više suve materije po jedinici telesne mase od ovce, naročito kad su konzumirale obroke sa visokim sadržajem  vlakana.

Foto: Pixabay

Koza konzumira 3,5 – 5 % suve materije od svoje telesne mase. Međutim, konzumiranje se povećava kad se koza hrani sa malom količinom hrane i u čestim intervalima, a naročito ako daje druga hrana, koju koza rado konzumira. Koza ima srazmerno veće runo od drugih preživara, zbog kojeg može da koristi velike količine hrane u toku jednog dana, a naročito kabaste sa stabljikom.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Efikasnije vare kabastu hranu od drugih preživara. Međutim, kada se hrane sa kabastom hranom visokog kvaliteta nisu efikasnije u varenju od ovaca i goveda, ali su koriste kabastu hranu niske hranljive vrednosti.

Maksimalno konzumiranje suve materije kod koza u laktaciji varira između 4 i 7 % od telesne mase za individualno držanje koza, a u zavisnosti od tipa hrane i nivoa mlečnosti.

Piše: Zdravko Dobrić, PSSS Srbije