Srpska pravoslavna crkva, verujući u moć molitvenog zastupništva Svetog mučenika Trifuna, ustanovila je molitveni čin koji se obavlja u vinogradima.
To je dan kada se osvešta vinograd, oreže prvi čokot i zalije vinom od prošle godine da mu doda snage da se vinova loza „probudi” iz sna i da na proleće donese snažne i plodonosne lastare koji će se povijati od grozdova.
ČITAJTE I: Do 28. februara traje prijavljivanje za Vinsku školu u Trebinju
Ne kaže se uzalud da vino nastaje u vinogradu, u teškom radu vinogradara i znoju lica njegovog.
Verovanje je da nas, ako na dan Svetog Trifuna bude sunca i vedrog neba, očekuje sušna godina, a ako bude kiše eto berićeta u vinogradu i punih buradi u podrumu na jesen.

U vinograd se nosi i slavski kolač koji će na trpezi, posle obilaska vinograda, imati počasno mesto. Skupljaju se rodbina i prijatelji i u dobrom raspoloženju probaju prvo vino iz jesenje berbe.
Na oglednom dobru Departmana za vinogradarstvo Poljoprivredno-dnog fakulteta u Novom Sadu u Sremskim Karlovcima na Fruškoj gori sakupili su se poštovaoci vinograda i vinara. Poželeli su da ove godine vinogradi dobro rode i da vina budu kvalitetna.
Treba naglasiti da su upravo u vinogradima ovog departmana nastale domaće sorte koje su ponele medalje i nagrade na smotrama vina u Evropi.

Sorte Sila, Petra, Panonija i Neoplanta uveliko su prepoznatljive u vinskom svetu. Zasijale su i nove zvezde – Probus i Dionis.
Nakon osveštanja vinograda i lomljenja slavskog kolača domaćin vinogradarske slave orezuje vinovu lozu i zaliva čokote vinom da bi time povratili snagu nakon zime.
-Veliko je delo obdelovati vinograde naše ali je još uzvišenije i blagoslovenije to što vi za to delo tražite blagoslov Gospodnji i blagoslov Sv. Trifuna kao zaštitnika vinogradara te se svake godine o današnjem danu ovde okupljamo kako bismo proslavili spomen Sv. Trifuna i blagoslovili početak nove sezone, dolazak proleća i prizvali blagoslov Gospodnji za naše delo, podsetio je na značaj obeležavanja vinogradarske i vinarske slave, jerej Stanko Laketić.

Iz vinograda domaćin slave sa gostima ide u podrum kako bi probali vina iz prošle sezone. Petar Bajilo iz Sremskih Karlovaca kaže za RTV da su lanjski uslovi bili pogodni za proizvodnju dobrog vina.
-Prošle godine 74 dana nismo imali ni kap kiše tako da je rod bio umanjen za 25-30 odsto. Ali, pošto je bilo dosta sunca mislim da će kvalitet vina biti fenomelan jer je ono imalo dosta šećera, kiselina i svega onoga što je potrebno da vino bude dobro, objašnjava Bajilo.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Direktor Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Dragoslav Ivanišević kaže da je na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima pred rezidbu vinova loza u dobroj kondiciji.
-Imali smo lepu jesen pa je loza uspela lepo da se pripremi za prezimljavanje. Temperature vazduha su se postepeno snižavale tako da je loza mogla lepo da prođe faze kaljenja i da se spremi za niske temperature, kaže Ivanišević.
Prema narodnoj tradiciji, poslovi u vinogradu počinju sa Trifundanom. Međutim, zbog nedostatka radnika na velikim imanjima taj posao su započeli pre mesec dana i najvećim delom ga priveli kraju.