Tov jagnjadi u periodu dojenja

 

Tov jagnjadi na sisi predstavlja prvu i izuzetno značajnu fazu u intenzivnoj proizvodnji jagnjećeg mesa, koja obuhvata period od rođenja do dostizanja telesne mase od približno 18 do 22 kg, u zavisnosti od rase, proizvodnog cilja i sistema držanja.

 

 

ČITAJTE I: Raspisan poziv za izgradnju i opremanje objekata

 

 

Ova faza traje prosečno do 60. dana starosti, a karakteriše je visoka efikasnost konverzije mleka u telesnu masu i intenzivan rast uz minimalne troškove koncentrovane hrane.

Foto: Pixabay

Osnovu ishrane u ovom periodu čini ovčije mleko, koje obezbeđuje visok nivo lako svarljivih proteina, mlečne masti, laktoze i imunološki značajnih komponenti (imunoglobulini, enzimi, bioaktivni peptidi).

Zbog visoke energetske i biološke vrednosti mleka, jagnjad u ovoj fazi ostvaruju dnevne priraste od 250 do 350 g, što predstavlja optimalan fiziološki odgovor na dobro balansiranu ishranu i genetski potencijal.

Foto: Pixabay

Sa prihranjivanjem jagnjadi treba početi što pre. Prihranjivanje obezbeđuje veći prirast jagnjadi u ranom periodu kada je iskorišćavanje hrane najbolje. Jagnjad se hrane dva puta dnevno.

Pored majčinog mleka jagnjad mogu da pojedu 100-220 g hrane dnevno. Hrana mora biti kvalitetna i mora sadržati potrebne količine proteina.Prihranjivanje jagnjadi u tovu za vreme dojnog perioda vrši se koncentratima i senom.

Foto: Pixabay

Najčešće se upotrebljavaju sledeći koncentrati: kukuruz, ovas, ječam, mekinje i  uljane sačme. Od kabastih hraniva najbolje je seno lucerke ili dateline, koje se može davati u normalnom obliku ili pripremljeno seckano.

Foto: Pixabay

Negde se tov jagnjadi u dojnom periodu kombinuje sa mlekom i pašom. Jagnjad dobijaju prethodno manje količine sena, da bi se time spečio nadun, koji se javlja pri napasanju na bujnim i rosnim pašnjacima. Pošto je ova varijanta tova jagnjadi u dojnom periodu jeftinija nego varijanta sa upotrebom koncentrata, to se jagnjenje podešava, tako da jagnjad stasaju do početka vegetacije da bi mogla da koriste pašu u vegetacionom periodu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

U trenutku postizanja zadovoljavajuće težine, moguće je sprovesti zalučenje, odnosno prelazak na ishranu baziranu isključivo na čvrstoj hrani, čime se započinje druga faza tova ili se jagnjad plasiraju na tržište kao mlado meso sa specifičnim organoleptičkim osobinama.

Piše: Branka Todorović, savetodavac za stočarstvo PSSS Kuršumlija