Voćke se podmlađuju u vreme zimske rezidbe

 

Podmlađivanju voćaka treba pristupiti iz više razloga .  Zbog starosti voćaka dolazi do smanjenja vegetativnog porasta, smanjenja rodnosti, ogoljavanja grana premeštanjem rodnosti na vrhove grana, pojava većeg broja vodopija, što predstavlja pre svega razlog za podmlađivanje, ako postoji ekonomska opravdanost.

Vremenske neprilike, grad, vetar i sneg mogu polomiti grane i u većoj meri oštetiti zasad koji se podmlađivanjem može vratiti u rodnost.

 

ČITAJTE I: Značaj zelenišnog đubrenja u voćarstvu

 

 

Na mnogim okućnicama nalaze se pojedinačna stabla autohtonih sorti jabuka, krušaka, šljiva i ostalih voćnih vrsta, koja su u velikoj meri propala i preti im opasnost od izumiranja. Takva stabla bi trebalo podmladiti, obnoviti i sačuvati.

Foto: Pixabay

Ova pomotehnička mera se izvodi u vreme zimske rezidbe. Najveći uspeh se postiže kod jabučastih voćnih vrsta, pre svega na generativnim ili bujnijim podlogama.

Obilnije đubrenje tokom jeseni treba obaviti pre podmlađivanja.

Podmlađivanje se izvodi u više faza ili jednokratno. Jednokratno se izvodi u izuzetnim situacijama, zbog velike oštećenosti stabla ili zasada. Najbolje je meru odraditi u više faza, kroz period od tri godine. U prvoj godini se odstranjuju obolele, polomljene i suve grane, one koje zasenjuju krunu, smetaju drugim stablima. U narednim godinama skraćuju se skeletne grane na neku od bočnih grana, proređuju mladari. Rane na granama nastale rezidbom, zagladiti oštrim nožem, dezinfekovati, a veće premazati kalem voskom ili fitobalzamom.

Foto: Pixabay

Posle oštre rezidbe za podmlađivanje krune dolazi do porasta većeg broja vodopija koje treba redovno uklanjati ili proređivati u cilju formiranja krune. Oštra rezidba aktivira spavajuće pupoljke, pa se zato na skeletnim granama pojavljuje veliki broj mladara-vodopija, koje treba na najbolji način iskoristiti. Prvo se uklanjaju svi uspravni mladari i oni koji rastu u unutrašnjost krune. Ostavlja se po jedna vodeća grana, dok se bočne značajno prekraćuju i dovode u horizontalan položaj koji pogoduje bržoj rodnosti, a ne vegetativnom porastu.

Potrebno je izbalansirati ishranu  uz navedene mere,  obezbediti dovoljnu količinu vode, vršiti redovnu obradu zemljišta i zaštitu biljaka od bolesti i štetočina. Regenerisanu, odnosno podmlađenu krunu treba redovno održavati sve do formiranja nove krune.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Naša je zemlja bogata genetičkim resursima autohtonih, odomaćenih i samoniklih vrsta i sorti voćaka koje bi trebalo sačuvati zbog svoje otpornosti i ekonomski značajnih svojstava, jer mogu dati veliki doprinos u selekciji i poboljšanju sada gajenih sorata, kao i specifičnost ukusa, mirisa, arome plodova za stonu upotrebu. Otvara se mogućnost gajenja autohtonih sorata u organskoj proizvodnji očuvanjem ovih resursa, kao i veliki potencijal kvalitetnih sirovina za preradu.

Zbog svega navedenog značajno je sačuvati ovo bogatsto koje se postiže podmlađivanjem pojedinačnih stabala.

Piše: Dipl.ing.Silvija Hodžić