Vojvodina može da uhrani do 16,5 miliona tovljenika

 

Iz godine u godine broj utovljenih svinja opada, farmeri se žale na skupu stočnu hranu i niske otkupne cene uhranjenih životinja, te uvoz zamrznutog svinjskog mesa. Sve to su razlozi što sve više njih izlazi iz posla i zatvara farme.

 

 

ČITAJTE I: Budimović: Muzno govedarstvo u krizi zbog pada broja grla, ne po proizvodnji

 

 

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Ivan Radović ocenjuje da je u svinjarstvu zaista situacija loša.

 -Sadašnje prilike u svinjogojstvu nisu dobre i ako se posmatra ciklus primarne proizvodnje, vidimo da vlada nepartnerski odnos između proizvođača koji imaju priplodni zapat i proizvode prasad i tovljenike koji samo tu prasad kupuju, tove i prodaju. Između njih ne postoji ugovoreni odnos, nema ničega što je plansko, već se posluje na osnovu zakona tržišta – ako je cena dobra, svi će biti zadovoljni, a ako je cena loša, teret pada na proizvođače, kaže Radović.

Ujedno, profesor ukazuje da imamo veliki broj gazdinstva koji drže svinje – od jedne pa do nekoliko stotina ili hiljada krmača, i ako se sabere sve to, naravno da se mala gazdinstva gase jer je svinjarstvo industrija, a to znači da ona zahteva prvenstveno znanje, investicije i plan, odnosno cilj, a to je profit i zato treba težiti da ovu granu podignemo na nivo komercijalne proizvodnje, gde će farmeri znati zašto tove svinje.

Iz statističkih izveštaja, kaže on, ne vidi se prava slika o tome koliko imamo svinja jer se spominju sva grla, nema podataka o kvalitetnim svinjama i onima koje to nisu već su izbrojane sve svinje, svi proizvođači, računajući one koji imaju kontrolisanu proizvodnju i one kojima je tov, uslovno rečeno, hobi.

-Kada pogledamo glavni odgajivački program u svinjarstvu od 2013. do 2023. godine u Vojvodini, koji se sprovodi sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, Poljoprivrdenim fakultetom i službama koje prate tov, vidimo da su svi odgajivački ciljevi ispunjeni i da imamo znatan broj svinja u kontrolisanim uslovima – odnosno 60.000 krmača i 40.000 nazimica, kaže Radović.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

On ističe da do sada nismo mogli izvoziti jer smo svinje vakcinisali protiv klasične svinjske kuge, a pošto od pre dve godine to ne radimo, očekuje se momenat kada ćemo dobiti dozvolu da žive svinje prodajemo na druga tržišta.

-Vojvodina može da uhrani, na osnovu proizvedenog kukuruza, od 13 do 16,5 miliona tovljenika godišnje, ali je stvar nacionalne strategije da li želimo da budemo zemlja koja će izvoziti primarni proizvod – žitarice ili ćemo ih uključiti u ishranu svinja, napominje Radović.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay