Vreme je za setvu tikve violine

 

Svojim oblikom podseća na violinu pa je po ovom muzičkom instrumentu jedna od mnogobrojnih vrsta tikava i dobila ime. Ova tikva kod nas zove i tikva šećerka.

Svetlana Zlatarić iz PSSS Šabac smatra da joj se u našoj zemlji ne pridaje toliki značaj, a trebala bi da zauzme bolji položaj.

 

ČITAJTE I: Tikva je simbol plodnosti na različitim kontinentima

 

 

Ova muskatna tikva seje se krajem aprila ili početkom maja i to na njivi  koja je celog dana izložena suncu. Nicanje traje dvadesetak dana.

– Povoljno reaguje na rasad iz džifi saksija, tako brže sazreva. Najbolje uspeva na plodnim baštenskim zemljištima, bogatim organskim materijama.Poželjno ih je gajiti pored nekih ograda gde se mogu penjati.Vreže su dugačke razgranate do 5 m.dužine. Na svakih 10-15 cm.ima kolence iz kojeg izbija krupan list na dugačkoj dršci, objašnjava Zlatarićeva.

Ona dalje priča da se cvetovi javljaju tek posle 10. do15. lista, od korena su najpre muški dok se ženski cvetovi javljaju relativno kasno, na glavnoj vreži tek posle 20-og lista. Ostaju otvoreni dan-dva zavisno od vremenskih uslova i mogućnosti oplodnje koju obavljaju insekti, najčešće pčele. Kad počne cvetanje, ono traje do kasnih jesenjih mrazeva.

Violina, šećerka odnosno muskatna tikva poreklo vodi iz Centralne Amerike odakle je proširena dalje po svetu. To je razlog zbog kojeg bolje uspeva u toplijim krajevima.U uslovima umereno kontinetalne klime biljka može da donese 3-4 ploda, a zeleni plodovi ako im očvrsne kora i uberu se sa drškom, mogu dugo da se koriste tokom zime. Inače plodovi se beru kad dobiju crvenu boju i drška se osuši. Na suvom i promajnom mestu  plodovi se mogu čuvati cele zime, najbolje na temperaturi  od 5-10⁰.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Muskantna tikva se razlikuje od obične tikve ili bundeve, po tome što ima vrlo malu semenu šupljinu koja je smeštena na vrhu ploda. Plodovi su najčešće kruškolikog oblika podsećaju na violinu mada ima ovalnih i prelaznih formi između ova dva oblika, težine su od 3-8 kg. Zreli plodovi imaju narandžasto-crvenu koru i narandžasto meso. Hranljiviji su i ukusniji zreliji i krupniji plodovi.

Ova tikva je veoma otporna na bolesti, posebno na pepelnicu, tako da nema potrebe za zaštitom. Dobro uspeva u ravničarskim krajevima naše zemlje.