Za mlade još 109 kuća sa okućnicm u selima Srbije

Trećina budućih vlasnika seoskih kuća u Srbiji promeniće gradsko prebivalište za seosko, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

– Posebno raduje činjenica da je među njima 96 devojčica i dečaka, kazao je Krkobabić pošto je na prvoj sednici Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2023. godini nove stanare dobilo 109 kuća.

 

ČITAJTE I: Sa nedostatkom novca bore se sve zadruge u svetu

 

 

On je naveo da je najviše, odnosno osam kuća, dodeljeno na severu Srbije, u selu Mol u opštini Ada, a na jugu zemlje u selo Željuša u Dimitrovgradu dodeljene su tri kuće.

– Tako da se ukupan broj praznih seoskih kuća koje su dobile nove stanare povećao na 1.740 – rekao je Krkobabić.

Foto: Miloš Miškov

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, i zamenik predsednika komisije agroekonomista Milan Prostran izjavili su da je novoodobrenim zahtevima, u selima širom Srbije, krov nad glavom obezbeđen za još 155 odraslih i 96 dece.

Među dobitnicima je 46 parova, 18 samohranih roditelja i 45 samostalnih vlasnika, uglavnom poljoprivrednika.

Opština koja je za sada ovogodišnji rekorder po ukupnim broju dodeljenih kuća na svojoj teritoriji je Kanjiža u kojoj će se rasporediti 17 novih vlasnika kuća.

Od 2021. godine, kada su počeli javni konkursi za dodelu sredstava mladima za kupovinu kuća sa okućnicom, izdvojilo se i Bačko Petrovo Selo, gde je do sada useljeno 55 kuća, a njihovi vlasnici će dobiti nove komšije u još šest kuća.

Foto: Nenad Petrović

Najveću seosku kuću u ovoj godini, površine je 293 kvadrata, kupila je porodica u Srpskoj Crnji, Opštine Nova Crnja.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Najskuplje kuće od 1,2 miliona dinara, što je maksimalna suma koja se odobrava, biće domovi porodicama u selima Kanjiže, Bača, Ade kao i Lučana i Trstenika.

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i pojedincu do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Srbije 2023. godine predviđeno je 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Za kupovinu seoskih kuća vlada veliko interesovanje, a novac se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, najkasnije do 1. novembra.

 

Foto: Ministarstvo za brigu o selu