Za sanaciju poljskih puteva uništenih u poplavama 80 miliona dinara

 

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić je saopštio da je ta Uprava izdvojila 80 milona dinara koje će, po javnom pozivu, moći da koriste lokalne samouprave za rekonstrukciju i sanaciju poljskih puteva, oštećenih u poplavama.

 

 

ČITAJTE I: Potpisano 109 ugovora za kupovinu seoskih kuća

 

 

 

Tokom posete Užicu i Lužničkoj dolini, koja je 26. maja pretprela velike štete od nevremena, Lakić je objasnio, da će „javni poziv za korišćenje tog novca biti raspisan za nekoliko dana“.

– Uprava za poljoprivredno zemljište finansiraće 70 odsto vrednosti radova, a 30 odsto lokalne samouprave – kazao je Lakić.

On je, kako je navedeno na sajtu Grada Užica, sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Bojanom Vranjkovićem, razgovarao sa čelnicima Užica i obišao poplavljeno područje u Lužničkoj dolini.

 

Vranjković je objasnio da je cilj dolaska ekipe iz Ministarstva popljoprivrede da se sa predstavnicima lokalne samouprave utvrdi obim štete i naveo da „najpre treba sanirati bujične vodotokove i infrastrukturu, koja je na tom području potpuno uništena“.

– Stradali su i usevi kukuruza, pšenice, zasadi maline i ostalog voća i povrća – dodao je i naveo da je sa predstavnicima Grada dogovoreno da ta loklana samouprava pomogne u odnošenju kamenog nanosa.

– Država mora da pomogne i država će učestvovati u tome, ali najpre je potrebno utvrditi nivo štete. Pored ove lokacije, u velikom delu naše zemlje načinjena je ogromna šteta i gledaćemo da, u što kraćem roku, prikupimo sve informacije sa terena, pa da vidimo na koji način i u kom pravcu ćemo dalje da delujemo – kazao je Vranjković.

Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović je rekao da je Užice spremno za učešće na javnom pozivu Uprave za poljoprivredno zemljište, a potom naveo da Grad nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za nadoknadu štete koja je, kako je rekao, procenjena „na više od 350 miliona dinara“.

Za sada, dodao je, delimično ili potpuno su uništena tri mosta i 71 putni pravac.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

– Šteta na putnoj infrastrukturi je oko 150 miliona, a na poljoprivrednim usevima oko 200 miliona dinara. Grad je obezbedio 30 miliona dinara kako bismo iole osposobili puteve, da ljudi mogu da priđu svojim kućama – kazao je Stojadinović.

On je naveo da se Grad obratio za pomoć i ostalim nadležnim ministarstvima i da se nada toj podršci.

 

Izvor: Danas

Foto: Grad Užice