Začinjen odgovornošću: Kako Nestlé spaja tradiciju prirodnih začina i regenerativnu poljoprivredu

 

U kuhinji, svaki miris ima svoju priču. Neki nas vraćaju u detinjstvo, drugi mame na nove recepte, ali svi imaju jednu zajedničku crtu, neprimetno, ali snažno, oblikuju doživljaj hrane.

 

 

ČITAJTE I:Revolucija u ishrani: Zašto je hrana na biljnoj bazi hit na tržištu

 

 

Među tim neizostavnim mirisima, Začin C zauzima posebno mesto. On je godinama sinonim za domaći ukus, ali ono što mnogi ne znaju jeste da iza tog prepoznatljivog mirisa danas stoji i priča o poštovanju  prema zemlji, prirodi i ljudima koji u toj zemlji rade.

Foto: Nestle

U eri kada „prirodno“ više nije dovoljan kriterijum, kompanija Nestlé ide korak dalje. Začin C se ne oslanja samo na pažljivo birane sastojke, već i na način na koji su ti sastojci uzgajani, u skladu sa principima regenerativne poljoprivrede.

To znači da se zemljište ne koristi kao resurs koji se troši, već kao živi sistem koji se neguje i obnavlja.

Regenerativna poljoprivreda podrazumeva praksu u kojoj se zemljište ne iscrpljuje već obnavlja kroz rotaciju useva, očuvanje prirodnog biodiverziteta, izbegavanje agresivne obrade tla i smanjenje upotrebe sintetičkih sredstava. Nestlé sarađuje sa lokalnim proizvođačima koji razumeju ovu filozofiju, jer dobra hrana počinje mnogo pre nego što dospe u lonac. Počinje u zemlji, pod rukama ljudi koji znaju da ono što se uloži u prirodu, priroda ume da vrati.

Foto: Nestle

Zahvaljujući ovom pristupu, svaka kesica Začina C danas nosi još jednu vrednost sigurnost da je njen put do trpeze bio odgovoran. Ne samo prema potrošaču, već i prema tlu iz kojeg je ponikao, farmeru koji ga je gajio i zajednici koja ga je podržala.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

To je tiha, ali važna promena u načinu na koji gledamo na industriju hrane, ne kao na lanac, već kao na krug u kojem svaka karika ima značaj.

Izvor: Nestle