Zaštita bresaka i nektarina u fazi sazrevanja

 

U zasadima bresaka i nektarina otpočela je berba ranih sorti, dok su srednje i kasne sorte u različitim fazama razvoja i sazrevanja plodova.

U fazama sazrevanja plodova bresaka i nektarina i uz prisustvo vlage može doći do infekcije plodova prouzrokovačima različitih vrsta truleži ( Monilinia spp.). Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje za naredni period nosi rizik od infekcije plodova navedenim patogenima.

 

ČITAJTE I: Zaštita malina, kupina i borovnica u konvencionalnoj i organskoj proizvodnji

 

 

U zasadima bresaka i nektarina čiji su plodovi ušli u faze sazrevanja, sa ciljem zaštite od prouzrokovača truleži, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

  • Geoke 50 VG (fludioksonil) u količini 0,4-0,45 kg/ha (karenca 3 dana) ili
  • Akord (tebukonazol) u količini 0,75 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Lira, Oligosan 25 EC (tebukonazol) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) u koncentraciji 0,1% (karenca 7 dana) ili
  • Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,562-0,75 kg/ha (karenca 7 dana) ili
  • Luna sensation (fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Fluks (fludioksonil) u količini 1 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Slika (piraklostrobin) u količini 0,4-0,6 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Svitch 62,5 VG (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8-1 kg/ha (karenca 14 dana).

U zasadima bresaka i nektarina u toku je aktivnost breskvinog smotavca . U regionu Novog Sada piljenje larvi druge generacije očekuje se u narednih nekoliko dana te se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije hlorantraniliprol sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi u plodove.

U ostalim regionima početak piljenja larvi ove štetočine se očekuje u narednih 4 do 7 dana. Zbog različitog vremena nastupanja bioloških događaja breskvinog smotavca i prisustva drugih insekata u zasadima, od čega zavisi i izbor insekticida za njihovo suzbijanje, upućujemo proizvođače na praćenje regionalnih preporuka na Portalu PIS-a.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Napomena: Breskvin smotavac i pojedine gljive prouzrokovači truleži iz roda Monilinia su u nekim zemljama gde se izvozi naše voće karantinske vrste, tako da svi proizvođači koji su orijentisani ka izvozu treba da obrate posebnu pažnju na njihovo suzbijanje.

Važno: Prilikom primene pesticida obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. U zasadima bresaka i nektarina u kojima je breba u toku ili se ona očekuje u narednim danima nikako ne treba sprovoditi hemijske mere zaštite.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja