Zašto se proso svrstava u „super hranu“?

 

Proso je bezglutensko zrnasto-skrobna biljka koja se korista za ishranu i ljudi i stoke.

Cela biljka prosa može se koristiti za ishranu stoke u zelenom stanju, ali i sušena kao seno. Zrno biljke se koristi u industriji za proizvodnju alkohola i pića kao i u ishrani ljudi.

Najviše mu odgovara umerena klima, seje se od aprila do maja, a žanje krajem avgusta. Pošto ima dobro razvijen korenov sistem podnosi sušu. Najviše zahteva vlage od perioda vlatanja pa do perioda metličenja.

 

ČITAJTE I: Upoznajmo čičoku, namirnicu odličnu za dijabetičare

 

 

Najbolji predusevi su mu zrnene i krmne mahunarke i okopavine. Zemljište treba da bude čisto, bez korova i kvalitetno pripremljeno, te sa obradom zemljišta treba početi na vreme. Zemljište se obrađuje kao i kod kukuruza.

Foto: Pixabay

Proso zahteva plodna zemljišta i pogoduje mu đubrenje. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa treba upotrebiti 80-90kg/ha azota, 120-150kg/ha fosfora i 70-90kg/ha kalijum. Raspored unošenja đubriva treba da bude kao i kod kukuruza.

-Masa 1000 zrna teži 4 do 8 grama, a hektolitarska težina iznosi 70 do 75kg. Prosečna temperatura tokom vegetacije mora biti iznad 15 stepeni. Proso je biljka koja zahteva puno svetlosti, ne podnosi zasenjivanje. Najbolje uspeva na dubljim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije, kaže  Nataša Prodanović iz PSS Sombor.

Foto: Pixabay

Po njenim rečima, proso je dobar predusev za većinu drugih ratarskih kultura. Setva se obavlja sejalicama u redove na razmak 10 do 12 cm. Seje se oko 300 klijavih zrna na kvadratni metar. Za setvu prosa se upotrebljava krupno, kvalitetno seme sa najmanje 93% klijavosti i 99% čistoće. Setva se obavlja kada je zemljište zagrejano na 12-15C. Obavlja se širokoredno, uskoredno ili u trake. Količina semena za setvu zavisi od vrste setve i kreće se od 8-18kg/ha. Dubina setve treba da iznosi 2-3cm.

Nega prosa obično počinje valjanjem useva posle setve da bi nicanje bilo ujednačeno. Na jako zbijenim i vlažnim zemljištima ova mera se ne preporučuje. Međuredna obrada je vrlo važna mera nege kod širokoredne setve, obično se primenje dva puta, i to prva, plića na 2-4cm dubine i druga na 4-5cm.

Obično nejednako sazreva i osipa se zbog čega se žetva prosa obično obavlja dvofazno u vreme kada metlice dobiju tamniju boju.

Foto: Pixabay

-U postrnoj setvi može se postići prinos oko 3t/ha zrna. Sušenje, spremanje, skladištenje  semena obavlja se na isti način kao i za pšenicu. U suvom stanju zrno se može čuvati vrlo dugo, jer se na njemu ne mogu razvijati plesni, što je bitno za čuvanje njegovog kvaliteta, poručuje Prodanovićeva.

Zrno prosa ima višestruku namenu u ljudskoj ishrani pa obavezno se nalazi u prodavniciama zdrave ishrane.

Proso se može jesti i u slanoj i u slatkoj varijanti. Pogodno je za sve uzraste, uključujući i bebe. Tajna ove namirnice je u tome što se lako vari i sadrži puno vitamina. Preporučuje se osobama koje imaju probleme sa varenjem.

Foto: Pixabay

Zdravstveni značaj prosa

Kako piše portal Zdravisimo proso se koristi u prirodnoj medicni kao zdrava hrana, koja dugotrajnim korišćenjem značajno utiče na opšte stanje organizma. Da bi se osetili sve benefiti prosa,  potrebno ga je uvrstiti u redovnu ishranu. Priprema se na različite načine. Može se kuvati, mleti, koristiti kao dodatak čorbama umesto testenine, pasirati itd.

Proso svojim bogatim nutritivnim sastavom utiče na sledeće procese:

  • Smanjuje loš holesterol u krvi – Ovakva svojstva mu omogućavaju biljna vlakna i fitinska kiselina koju poseduje. Loš LDL holesterol može se značajno suzbiti izbacivanjem drugih izvora ugljenih hidrata i korišćenjem prosa.
  • Obnavlja crevnu floru i normalizuje rad organa za varenje.
  • Podiže imunitet i čisti organizam zahvaljujući vitaminima kao što  su A, B, C, D i E.
  • Sadrži magnezijum koji deluje na smanjenje šećera u krvi.
  • U borbi protiv malokrvnosti proso pomaže zbog visokog sadržaja gvožđa koji poseduje.
  • Poboljšava rad bubrega i bešike. Čisti mokraćne puteve jer je proso blagi diuretik pa stimuliše izbacivanje viška tečnosti u organizmu.
  • Proso štiti srce i krvne sudove. Obnavlja ćelije i mišićno tkivo.
  • Utiče na gustinu kostiju, poboljšava kvalitet zuba, sprečava pojavu avitalnih i krtih zuba. Utiče na kvalitet kose i noktiju.
  • Proso sprečava pojavu kamena u žučnoj kesi. Kao antioksidant utiče i na čišćenje jetre pa se preporučuje svima koji imaju sindrom „masne jetre“.
  • Dobra je alternativa osobama alergičnim na gluten.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Kada se sve navedeno uzme u obzir sasvim je jasno da se proso svrstava u red namirnica koje nose epitet „super hrana“. To znači da blagotvorno deluje na organizam, ima izuzetno bogat nutritivni sastav, lekovita je i dostupna, odnosno lako se uzgaja, obilno rađa i jeftina je.

Piše: Jasna Bajšanski