Zelena revolucija agrara: Da li je regenerativna poljoprivreda šansa za prehrambenu industriju Srbije?

 

Konstantni rast svetske populacije dovodi u rizik zadovoljavanje potreba za hranom, a naša zemlja može postati konkurentna u „prehrambenom lancu“ ako se na vreme okrene održivim praksama u gajenju sirovina i proizvodnji.

Neodrživa eksploatacija zemljišta tokom poslednjih decenija, sa intenzivnom obradom i obilnom primenom veštačkih đubriva i pesticida, dovela je do degradacije plodnih oranica i posledično neizvesnosti u snabdevanju hranom na globalnom nivou. Jedan od načina da se obezbedi dovoljno hrane za sadašnje i buduće generacije jeste rešenje zasnovano na obnovi zemljišta i biodiverziteta.

 

ČITAJTE I: Savremeni načini obrade zemljišta utiču na kvalitet i sigurnost hrane

 

 

 

S obzirom na značajne agrarne potencijale naše zemlje i činjenicu da se na našim njivama već primenjuju principi regenerativne poljoprivrede, upravo Srbija ima jedinstvenu šansu da postane značajan globalni igrač u prehrambenoj industriji, a Emanuel Senekal, novi direktor operacija kompanije Nestlé za tržište Jugoistočne Evrope, smatra  da je ne bi trebalo propustiti.

-Došao sam ovde pre osam meseci i dobro sam upoznat sa neiskorišćenim potencijalom koji Srbija ima za proizvodnju hrane u velikim razmerama. Uz nastavak Nestlé puta ka regenerativnoj poljoprivredi, koji će nadam se, prihvatiti i drugi uzgajivači prehrambenih sirovina, čvrsto sam uveren da Srbija može postati važan centar proizvodnje i distribucije hrane za celu Evropu, ističe Senekal, oslanjajući se na bogato iskustvo koje je stekao na tržištima širom sveta.

Trenutno iz Nestlé kancelarije u Beogradu pokriva se 11 tržišta Jugoistočne Evrope, od Slovenije do Ukrajine, vodeći računa da svi proizvodi najveće prehrambene kompanije na svetu budu uspešno plasirani ka njima uz poštovanje najviših standarda bezbednosti i kvaliteta.

Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj je kompanija Nestlé  počela sa primenom regenerativnih agrarnih praksi.

Već treću godinu zaredom domaći dobavljači povrća za Začin C, „Geneza“ i „Telek Paprika“ poštuju principe koji se baziraju na obrađivanje zemljišta na način koji čuva  njegovu prirodnu strukturu i podstiče prirodne procese za povećanje organske materije. U međuvremenu, program je proširen i na uzgajivače suncokreta i soje, još neke od ključnih sastojaka za prehrambene proizvode iz Nestlé portfolija.

Poštovanje održivih principa u obrađivanju zemljišta ne samo da ima dugoročni pozitivni efekat na njegovu plodnost, već posredno doprinosi borbi protiv klimatskih promena jer povećavaju kapacitet zemljišta za skladištenje ugljenika.

-Neodržive poljoprivredne prakse ne samo da nanose štetu životnoj sredini, već ugrožavaju resurse koji su nam potrebni da bismo proizveli dovoljno hrane za skoro 8 milijardi ljudi.  Pokazalo se da rešenja zasnovana na obnovi, kao što je regenerativna poljoprivreda, donose brojne koristi zajednicama i društvima širom sveta. Pored očuvanja plodnosti zemljišta zadržavanjem većeg procenta organske materije, regenerativnim agrarnim praksama se  utiče i na jačanje biodiverziteta i smanjenje erozije tla. U svemu ovome vidim veliku šansu za Srbiju kao zemlju ogromnih poljoprivrednih potencijala, kaže Senekal.

Pored postojeće fabrike u Surčinu, za ambiciozne planove kompanije Nestlé u Srbiji ključna je i nova fabrika proizvoda na biljnoj bazi koja će uskoro biti otvorena.

Emanuel Senekal, direktor operacija kompanije Nestlé za tržište Jugoistočne Evrope

-Imamo viziju da surčinsku fabriku transformišemo u evropsko izvozno čvorište. Sa strane logistike, Srbija nudi prednosti bez premca, a ima i kvalitetnu i posvećenu radnu snagu. Jaka logistička mreža može efikasno da podrži celo evropsko tržište, što Srbiju čini idealnom lokacijom za širenje Nestlé portfolija, uveren je novi direktor operacija Nestlé-a.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Nova fabrika u Surčinu pomoći će Srbiji da se pozicionira na evropskoj mapi proizvođača hrane biljnog porekla koja po ukusu i nutritivnoj vrednosti predstavlja adekvatnu zamenu za meso. To je rastući segment prehrambene industrije, tesno povezan sa očuvanjem planete, jer se u proizvodnji hrane na biljnoj bazi emituje manje gasova staklene bašte i troši manje resursa. U svetu postoji velika potražnja za ovom vrstom proizvoda, tako da je više od 90 odsto početne proizvodnje namenjeno izvozu u Nemačku, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge razvijene zemlje Evrope i Bliskog istoka. To je i ujedno velika šansa za lokalne dobavljače, posebno za proizvođače soje, koji su takođe uključeni u program regenerativne poljoprivrede.

Izvor: Nestlé Srbija

Foto: Agroportal.rs i Nestlé Srbija