Ove proizvodne godine, žuto-mrka pegavost lista dominira među bolestima pšenice. Na pojedinim parcelama, u ovom momentu, simptomi su već prisutni i na listovima trećeg kolena!
ČITAJTE I: Šećerna repa i dalje ugrožena od štetočina
Ovaj patogen ima mogućnost vrlo brzog širenja i može značajno ugroziti prinos.

Optimalna temperatura za razvoj ovog patogena je između 22-23°C , što odgovara aktuelnim vremenskim uslovima.

Pre više od dve nedelje, PIS je upozorio na važnost zaštite pšenice u fazi vlatanja, kada su usevi bili u fazi prvog i drugog kolena. Tada je, na pojedinim parcelama, bio primetan nizak nivo prisustva simptoma sive pegavosti lista i pepelnice uglavnom na donjim listovima, dok je ŽUTO-MRKA PEGAVOST DOMINIRALA U POJEDINIM USEVIMA.

Ukoliko su mere zaštite sprovedene pre više od dve nedelje, kao po preporuci od 11. aprila, u mestima gde se registruje širenje simptoma ovog oboljenja, potrebno je sprovesti još jedan fungicidni tretman. Registrovani fungicidi mogu se videti na ovom linku.

Trenutno se koriste u različitim fazama razvoja zastavičara s obzirom da se ove nedelje očekuje temperatura preko 25 stepeni, očekuje se vrlo brz ulazak u cvetanje kada će se sprovoditi tretman za zaštitu od fuzarioze klase koji će uticati i na zaštitu listova nosioca prinosa.

Proizvođači koji su u poslednjih 10-ak dana sproveli zaštitu pšenice od bolesti, i nalaze se u fazi zastavičara, mogu da sačekaju tretman u cvetanju.

Zbog specifičnih uslova za nama (hladni talasi u prvom dekadu aprila, prekomerne padavine i dr.) u pojedinim usevima prisutni su različiti simptomi žućenja.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook
Kako bi se sprečilo pogrešno tumačenje simptoma biljnih bolesti, evo sledećih smernica za prepoznavanje žuto-mrke pegavosti:
- A) Male hlorotične pege
- B) Velike hlorotične pege sa braon centrom
- V) Velike hlorotične i nekrotične zone koje se spajaju ( Jevtić, 2001 ).
Izvor: PIS