Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donelo je Pravilnik o izmenama pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani. Izmena se, pre svega odnosi na listu hrane rizične za stvaranje akrilamida.
Reč je o kancerogenom jedinjenju koje se u najvećoj koncentraciji nalazi u materijama bogatim skrobom koje su duže vreme bile izložene temperaturi iznad 120 stepeni.
ČITAJTE I: Neobična farma vodenih bivola kod Zrenjanina
Prema Pravilniku hrana rizična za stvaranje akrilamida je:
1) pomfrit i ostali proizvodi od isečenog krompira (prženi u dubokom ulju) i čips od krompira isečenog na listiće, prutiće i slične oblike;
2) proizvodi od krompirovog testa, i to: čips proizvodi, snek proizvodi, krekeri i ostali proizvodi od krompirovog testa;
3) hleb;
4) gotovi proizvodi od žita osim gotove kaše;
5) pekarski i fini pekarski proizvodi
6) kafa i to pržena kafa, instant kafa, kao i mešavina pržene mlevene kafe i instant kafe;
7) zamene za kafu.
Na sajtu Ministrastva u okviru ovog Pravilnika mogu se pogledati referentne vrednosti prisustva akrilamida u hrani.
Takođe mogu da se pogledaju i maksimalne koncentracije određenih kontaminenata u hrani. Prema ovom Pravilniku od 1. decembra 2022. godine maksimalna dozvoljena količina aflatoksina u mleku biće 0,05 umesto dosadašnjih 0,25 mikrograma po kilogramu.