Pet puta manji dozvoljen nivo aflatoksina u mleku

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donelo je Pravilnik o izmenama pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani. Izmena se, pre svega odnosi na listu hrane rizične za stvaranje akrilamida.

Reč je o kancerogenom jedinjenju koje se u najvećoj koncentraciji nalazi u materijama bogatim skrobom koje su duže vreme bile izložene temperaturi iznad 120 stepeni.

 

ČITAJTE I: Neobična farma vodenih bivola kod Zrenjanina

 

 

Prema Pravilniku hrana rizična za stvaranje akrilamida je:

1) pomfrit i ostali proizvodi od isečenog krompira (prženi u dubokom ulju) i čips od krompira isečenog na listiće, prutiće i slične oblike;

2) proizvodi od krompirovog testa, i to: čips proizvodi, snek proizvodi, krekeri i ostali proizvodi od krompirovog testa;

3) hleb;

4) gotovi proizvodi od žita osim gotove kaše;

5) pekarski i fini pekarski proizvodi

6) kafa i to pržena kafa, instant kafa, kao i mešavina pržene mlevene kafe i instant kafe;

7) zamene za kafu.

Na sajtu Ministrastva u okviru ovog Pravilnika mogu se pogledati referentne vrednosti prisustva akrilamida u hrani.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Takođe mogu da se pogledaju i maksimalne koncentracije određenih kontaminenata u hrani. Prema ovom Pravilniku od 1. decembra 2022. godine maksimalna dozvoljena količina aflatoksina u mleku biće 0,05 umesto dosadašnjih 0,25 mikrograma po kilogramu.

Ostavite komentar