Niske temperature u periodu mirovanja mogu naneti velike štete na vinovoj lozi.
Posledice niskih temperatura javljaju se u pozno proleće ( pozni prolećni mrazevi), ranoj jeseni ( rani jesenji mrazevi)i u toku zime (niske zimske temperature).Rani jesenji mrazevi dovode do prevremenog opadanja lišća, pucanja bobica i izmrzavanje lastara, dok niske zimske temperature u zavisnosti od vremena javljanja i itenziteta dovode do različitih oštećenja pa čak i celog čokota.
ČITAJTE I: Male porodične vinarije prave kvalitetna vina
Sorte plemenitih sorti pokazuju različite otpornosti na niske temperature. Stone sorte su manje otpornije od vinskih sorti.
Na osnovu granice izdržljivosti možemo ih uopšteno podeliti na tri grupe:
– sorte koje izmrzavaju od -15 do -18 (Kardinal ,Afus,Crveni drenak)
– sorte koje izmrzavaju od -20 do -24 (Frankovka, Muskat hamburg,Merlo)
– sorte koje izmrzavaju na ispod -24 ( Burgundac, Italijanski Rizling, Traminac)
U zavisnosti od stepena izmrzavanja mogu izmrznuti glavni pupoljci, suočice , celi jednogodišnji lastari, krakovi kordunica, stablo i nadzemni delovi čokota i ponekad ceo čokot.Oštećeni delovi na preseku su žuto smeđe ili crne boje i na proleće počinju da se suše i trunu.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook
Preporučljivo bi bilo pre obavljanja rezidbe odrediti stepen izmrzavanja pravljenjem preseka pojedinih organa ( okce, lastar). Nadoknađivanje broja izumrlih okaca obaviti ostavljanjem većeg broja okaca po čokotu. Ne smemo zanemariti ni uticaj sadržaja vode i organskih materija ( skroba i šećera) u organima. Dok veći sadržaj vode utiče na smanjenje otpornosti sadržaj skroba i šećera utiče na veću otpornost prema niskim temperaturama. Kako se zimsko mirovanje bliži kraju otpornost vinove loze opada i vinova loza u zavisnosti od niskih temperatura može pretrpeti veća oštećenja.
Piše: dipl.inž. Radomir Bušatović, PSSS Kruševac