Povrtari rado dolaze na štand Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke

 

Jedan od štandova na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ispred kojeg se u kontinuitetu zadržava veliki broj poljoprivrednika iz cele Srbije je izložbeno-prodajni prostor Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke.

Gotovo da niko nije otišao, a da nije kupio seme papike, paradajza, kupusa, boranije, dinje, cvekle…

 

ČITAJTE I: Rukola sve popularnija – Kako je gajiti?

 

 

Očigledno je da su višedecenijska tradicija ovog instituta i uspeh na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu kada je ova semenska kuća osvojila veliki broj nagrada prilikom ocenjivanja kvaliteta semana, urodili plodom.

Foto: Agroportal.rs

-Nastupili smo sa kompletnim asortimanom semena svih povrtarskih kultura koje se proizvodi kod nas. Naš štand je prodajnog karaktera taku da posetioci mogu da se snabdeju sa potrebnim količinama. Sem toga, na našem štandu svakodnevno je prisutan i stručnjak za zaštitu bilja tako da proizvođači mogu da dobiju i savet vezan za proizvodnju, kaže prof. dr Nenad Đurić, direktor Instituta za povrtarstvo.

On dodaje da je prisustvo stručnjaka za zaštitu bilja veoma značajno jer su proizvodni uslovi i ove i prošle godine, a sve zbog klimatskih promena, potpuno različiti. To se naročito manifestovalo u povrtarskoj proizvodnji.

Foto: Agroportal.rs

Sajamski nastup je prilika da se, pored standardnog portfolija, predstave i noviteti.

-Ove godine priznata nam je nova sorta paprike – Iskra bela i novi krastavac salatar. Moramo da konstatujemo da se sada veliki broj kupaca ponovno vraća kod nas. To znači da su svi ljudi koji su prošle godine kod nas kupili seme bili zadovoljni proizvodnjom i ponovo su došli do našeg štanda. Nama to pokazuje da smo na pravom putu, nagalašava Đurić.

Foto: Agroportal.rs

Iako nevelik, štand Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke tokom sjama postao je stecište povrtara, od onih koji povrće gaje na okućicama za vlastitu proizvodnju do profesionalaca u ovoj grani poljoprivrede.

Sva semena su sa deklaracijom do 2026. godine tako da su ih neki posetioci već sada kupovali za narednu sezonu.

Piše: Jasna Bajšanski