Rukola sve popularnija – Kako je gajiti?

 

Rukola je samonikla mediteranska biljka iz porodice kupusnjača.U zadnje vreme je stekla veliku popularnost kod nas kao hranljiva i lekovita biljka.

Bogata je vitaminima A, K, C, folatima, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, ima veliku gustinu hranljivih materija. Sadrži antioksidanse, pa tako pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšanju metabolizama i jačanju imunološkog sistema, suzbija patogene mikroorganizme.

 

ČITAJTE I: Upoznajmo čičoku, namirnicu odličnu za dijabetičare

 

 

Rukola se može gajiti cele godine od ranog proleća do kasne jeseni, a u zatvorenom prostoru i u toku zime. Seje se suksesivno i brzo pristiže za berbu, za 40 dana. Dobro uspeva na svetlu, ali je tolerantna na hlad.

Foto: Pixabay

Kada su visoke temperature potrebno je napraviti senku jer će listovi imati loš ukus. Otporna je na mraz i voli hladno vreme.

Najbolje uspeva na peskovitom zemljištu koje zadržava vlagu i gde je Ph neutralan. Ima veće potrebe za kalijumom – potrebno je oko 100-120kg/ha K, 60-80kg/ha N i 60-80-kg/ha P. Đubrenje je potrebno obaviti najmanje tri nedelje pre setve kako bi imalo dovoljno vremena da se raspadne. Dobre su joj predkulture paradajz, krompir i bundeva.

Rukola ima sitno seme, proizvodi se direktnom setvom tako da je neophodno da predsetvena priprema zemljišta bude kvalitetna.

Foto: Pixabay

Setva se može obavljati u redove, a može se sejati na celoj površini. Dubina setve je od 0.6 do 1cm, ako se seje u redove razmak može biti od 15-30cm, a između biljaka u redu 5-10cm. Rukola je zahtevna prema vodi. Za 1ha potrebno je 1.5 do 2 kg semena..

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Nega rukole se sastoji od uništavanja korova i navodnjavanja. Ukoliko nema dovoljno vlage može doći do prevremenog cvetanja pa lišće postaje gorko.

Berba se obavlja rezanjem listova. Listovi se režu na dnu a manji na vrhu se ostavljaju da se razviju. Dužina listova  može biti do 20cm. Prinos lista rukole može biti od 20 do 25t/ha.

Piše: Valentina Kovačević, PSSS Srbija