Proizvodnja hrane u svetu ugrožena zbog uništavanja pašnjaka

 

Degradacija pašnjaka i područja za ispašu širom sveta zbog nestručne i preterane upotrebe, klimatskih promena i opadanja biodiverziteta, predstavlja veliku opasnost za proizvodnju hrane i dobar deo čovečanstva dovodi u rizik od gladi, navodi se u istraživanju Konvencije za borbu protiv dezertifikacije UN, prenosi portal „Earth Action“.

 

 

ČITAJTE I: Kvalitet isrhane teladi nakon odlučivanja

 

 

Ističe se da pašnjaci, u koje spadaju i tundra, kao i površine pod žbunjem, pokrivaju 54 odsto kopna naše planete, ali da je polovina ovih područja, koja služe za ispašu stoke i divljih životinja, degradirana i veoma lošeg kvaliteta, što direktno ugrožava ishranu gotovo 17 odsto svetske populacije.

Foto: Pixabay

Simptomi koji jasno ukazuju na ozbiljnost ovog problema su smanjena plodnost tla u kome ima sve manje hranjljivih materija, uvaćana erozija, salinitet i alkalnost, kao i manja rastresitost zemljišta što otežava rast biljaka.

Sve ove negativne promene, navodi se u istraživanju, povećavaju rizik od suše i smanjenja biodiverziteta, kako ispod tako i na površini zemljišta.

Foto: Pixabay

Ove globalne pojave uzrokovane su konverzijom pašnjaka u poljoprivredno zemljište, ali i porastom populacije, sve većom urbanizacijom, kao i klimatskim promenama.

– Nadamo se da će se u rešavanju ovog ozbiljnog globalnog problema više voditi računa o savetima i rešenima o očuvanju životne sredine koje nude tradicionalni uzgajivači stoke i pastiri, kojih u svetu ima više od pola miliona, i da će njihovi saveti za održavanje i očuvanje pašnjaka biti konačno uzeti u obzir – kaže sekretar Konvencije UN Ibrahim Tiav.

Istovremeno, kako se navodi, gotovo dve milijarde ljudi u svetu posredno i neposredno, kroz zapošljavanje, kao i kroz ishranu, zavisi od prehrambene industrije koja je bazirana na stočarstvu.

Foto: Agroportal.rs

U Zapadnoj Africi čak 80 odsto celokupne populacije zaposleno je u industriji stočarstva, dok se u Srednjoj Aziji 60 odsto teritorija upotrebljava za ispašu goveda, od čega se posredno ili neposredno izdržava trećina populacije tog regiona.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Milijardu grla stoke u stotinu zemalja sveta, koje napasaju stočari, izdržava više od 200 miliona domaćinstava i snabdeva svetsko tržište sa oko 10 osto mesa i mlečnih proizvoda, naglašava se u ovom istraživanju UN koje ukazuje na važnost zaštite i održavanja pašnjaka i područja za ispašu širom sveta.