Vojvodina: Prete li nam poplave?

 

Zbog obilnih padavina, zemlje Srednje Evrope pogodile su velike poplave.

Saobraćaj u Beču danas je delimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji.

Poljska vlada zbog poplava planira da proglasi stanje prirodne katastrofe.

Upozorenje na poplave trećeg stepena na snazi je u Mađarskoj. Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji.

 

 

ČITAJTE I: Ekonomske posledice klimatskih promena

 

 

Ovakva situacija u Evropi bila je povod da Pokrajinski štab za vanredne situacije održi vanrednu sednicu.

Vanrednom sednicom predsedavala je predsednica Maja Gojković, a glavna tema je bio nezadrživ rast vodostaja Dunava u zemljama u okruženju – preti li nam poplava?

Foto: Pixabay

Na sednici je usvojen izveštaj JVP „Vode Vojvodine“ o trenutnom stanju vodotokova na teritoriji AP Vojvodine, s obzirom na povećan vodostaj Dunava u zemljama u okruženju.

Prema izveštaju, koji je izneo direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, na teritoriji AP Vojvodine vodostaj Dunava je nizak i konstantno se prati situacija na terenu.

Ocenjeno je da JVP „Vode Vojvodine“ i vodoprivredna preduzeća u lokalnim samoupravama raspolažu sa dovoljno ljudstva i opreme, te da su u svakom momentu spremni da deluju ukoliko dođe do opasnosti od poplava na teritoriji naše države.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Na sednici su rukovodioci javnih preduzeća, zdravstvenih ustanova i instituta zaduženi da pripreme predlog preventivnih mera i mera sanacije u slučaju da se poplavni talas prenese i na našu teritoriju.

Pokrajinski štab za vanrede situacije biće u stalnom zasedanju i pratiti situaciju na terenu, zaključeno je na današnjoj sednici.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Foto: Pokrajinska vlada; Pixabay